Poznáte Latte art?
Latte art je spôsob prípravy kávy vytvorenej naliatím sterilizovaného mlieka do espressa, čo vedie do určitého vzoru na povrchu latte, ktoré na prvý pohľad obyčajnú kávu zmení na malé umelecké dielo. Na prípravu je potrebná káva asi so 4 milimetrovou penou čo zabezpečí kvalitný kávovar a samozrejme mlieko, ktoré tvorí základ väčšiny obrazcov. Potom je to už len na zručnosti a kreativite latte umelca – baristu, aké ,,kresby“ na povrchu kávy vytvorí. Fantázii sa medze nekladú, čiže netreba sa báť experimentovať.
Barista je človek, ktorý sa špecializuje na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov založených na espresse.
Postup pri Latte art:
Suroviny: plnotučné mlieko, parný nerezový džbán (džbán na mliečnu penu), espresso stroj so silnou parnou tryskou, teplomer, šálka z porcelánu.
1. Začnite s vychladeným mliekom. Je veľmi dôležité udržiavať teplotu mlieka priamo nad bodom mrazu čo uľahčuje jeho šľahanie. Tiež majte parný džbán v chladničke čím dosiahnete na dlhšiu dobu hladkú a zamatovú textúru mliečnej peny, ktorá je potrebná pre latte art.
2. Naplňte parný džbán správnym množstvom mlieka pre jednu šálku. Začínajte s čerstvým mliekom pri každej šálke.
3. Umiestnite parnú trysku na dno džbánu. Zapnite paru na espresso stroji a pomaly posúvajte trysku až k hornej časti mlieka. Ako mlieko stúpa, znížte džbán tak, aby parná tryska zostávala približne 1 cm od hornej časti mlieka. Poťahovanie by malo byť minimálne, žiadne veľké bubliny by sa nemali vytvárať. Kľúčom k úspechu je dosiahnuť hladké zamatové mlieko, nie hustú penu.
4. Teplota mlieka je rozhodujúca. Keď mlieko dosiahne 26 °C umiestnite parnú trysku hlboko do mlieka popri stene džbánu a točte ním proti smeru hodinových ručičiek. V tomto pohybe pokračujte pokiaľ mlieko nedosiahne teplotu 65 až 70 °C. Po zastavení pary, opatrne vyberte trysku z mlieka a vyčistite ju vlhkou handričkou. Rovnako vyberte i teplomer z mlieka.
5. Pri šľahaní mlieka platí zásada, že pena by nemala obsahovať vzduchové bubliny, iba čistý mliečny krém. Ak sa tak stane, odstránite to krúžením príp. miernym búchaním džbánu po dobu 20-30 sekúnd.
6. Začnite nalievať mlieko do espressa. Pre kvetinový vzor opatrne lejte toto mlieko do spodnej časti okraja šálky. Ak je šálka asi z polovice naplnená začnite triasť džbánom pričom s ním pomaly pohybujte smerom dozadu, čím dosiahnete požadovaný kvetinový vzor.