top of page

Vypestujte si svoj kávovník


Možno ste si doteraz mysleli, že pestovanie kávovníka v domácom prostredí je náročné. Vôbec to až také ťažké nie je. Okrem toho, že je to obohacujúca skúsenosť, ktorá vám pomôže v získaní ďalších skúseností a vedomostí ako záhradkárov, tak určite rovnako oceníte prácu pri jeho pestovaní. Získate nielen krásnu izbovú rastlinu ako nádherný prírastok do domácnosti, ale časom sa môžete tešiť aj z plodov, z ktorých si môžete pripraviť dobrú kávu.


Kávovník uprednostňuje jasné, ale nie priame svetlo. To znamená, že by mal byť umiestnený pri okne najlepšie za záclonou, pretože veľká intenzita svetla je pre neho škodlivá a reaguje na ňu skrútením listov a zastavením rastu. Neodporúča sa pestovanie na parapetných doskách, kde je teplota príliš vysoká. Najvhodnejšia teplota pri pestovaní kávovníka sa pohybuje v rozmedzí 18 až 22°C, pričom jeho potrebnú vlahu zaistíme rosením.


Pôda musí zostať vlhká, ale nie úplne mokrá, hlavne pri koreňoch mladej rastliny, ktoré sú citlivé na nadmernú vlhkosť zeminy čo má za následok ich hnilobu. Zároveň ako veľa iných izbových rastlín bude aj kávovník potrebovať menej vody v zime ako v lete a viac vody v období tvorby kvetov a plodov. Semienka kávovníka treba zasadiť do substrátu do hĺbky 2 centimetre, postačujúci je aj bežný kvetinový substrát. Doba vyklíčenia je približne do piatich týždňov od zasadenia. Prípadne môžete uprednostniť mladé sadeničky zo špecializovaných predajní.


Starostlivosť o kávovník zahŕňa aj ľahké hnojenie vyváženým hnojivom vykonávané raz za 2 – 3 mesiace na jar a v lete. Treba mať na pamäti, že pri dobrej starostlivosti kávovník dorastá až do výšky skoro 2 metrov. Preto musíte byť schopní poskytnúť dostatok priestoru pre túto rastlinu alebo vykonávať pravidelné jarné prerezávanie.


Určite sa teraz pýtate, či skutočne pri pestovaní kávovníka budete zbierať kávové zrná. Ak sa v interiéri pestuje v ideálnych podmienkach, tak začne kvitnúť, keď má 3 – 4 roky. Kvety sa začnú objavovať skoro na jar, sú bielej farby, krásne voňajú a zároveň sú samoopelivé. Plodmi sú bobule veľké približne 5 x 10 milimetrov. Jasnočervená, pri iných druhoch kávovníka aj žltá farba plodu signalizuje jeho zrelosť asi 9 – 13 mesiacov po jeho odkvitnutí. Stačí už len vylúpnuté kávové zrná zbaviť osemenia, usušiť a následne za stáleho miešania opražiť a tým dosiahnuť typickú tmavohnedú kávovú farbu.


A už len stačí pripraviť a vychutnať si vynikajúcu vlastnú dopestovanú kávu.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page