Pijem kávu. Nezomriem na infarkt?


Pri príležitosti Svetového dňa srdca, The Institute for Scientific Information on Coffee, upozorňuje na najnovší výskum v oblasti kávy a kardiovaskulárneho zdravia. Naznačuje, že umiernená konzumácia kávy môže byť spájaná s nižším rizikom kardiovaskulárnej úmrtnosti (KVO). Nedávna analýza, uverejnená v časopise American Journal of Epidemiology, preskúmala vzťah medzi konzumáciou kávy a mortalitou z rôznych príčin (kardiovaskulárne ochorenia a všetky typy rakoviny). Do analýzy bolo zahrnutých celkom 21 prospektívnych štúdií so 121 915 úmrtiami z 997 464 účastníkov. V analýze bolo pozorované zníženie rizika úmrtnosti na KVO o 21 % u účastníkov konzumujúcich tri šálky kávy denne. Nebola nájdená súvislosť medzi konzumáciou kávy a úmrtnosťou na rakovinu. Táto analýza je ďalším vedeckým dôkazom podporujúcim priaznivý vzťah medzi umiernenou konzumáciou kávy, kardiovaskulárnymi ochoreniami a úmrtnosťou. Kardiovaskulárne ochorenia sú veľkým globálnym problémom verejného zdravia. V Európe sú KVO (najmä ischemická choroba srdca a mozgová cievna príhoda) hlavnou príčinou úmrtnosti. Zodpovedajú za viac ako 50 % všetkých úmrtností, čo je 4,5 milióna ľudí ročne.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články