top of page

Kofeín a trocha chémie


Keď si uvedomíme, aké povzbudzujúce účinky má káva, nemôžeme sa čudovať, že je druhou najpredávanejšou surovinou na Zemi hneď po rope. Mnohým z nás pomáha zvládať náročné dni a udržuje nás v bdelosti. Ale ako to funguje? Ako presne pôsobí káva na ľudský mozog?


Počas celého dňa, keď sme v bdelom stave, sa v našom mozgu pomaly hromadí chemická látka adenozín. Adenozín sa viaže na receptory, ktoré utlmujú činnosť mozgu. Čím viac adenozínu sa nahromadí, tým väčšiu únavu mozog pociťuje. Dáva to zmysel – čím dlhšie ste hore, tým viac unavení sa cítite. Naopak, počas spánku hladina adenozínu klesá a postupne vás pripravuje na prebudenie.


Ukazuje sa, že štruktúra kofeínu v káve je neuveriteľne podobná štruktúre adenozínu. Kofeín sa najskôr krvným obehom dostane do mozgu, kde potom začne súťažiť s adenozínom o väzbové miesta na receptoroch. Nie je to však adenozín a spomínaný pocit ospalosti sa preto nedostaví. Adenozín už nemá dostatok voľných väzbových miest a jeho utlmujúce účinky sú oslabené. A presne to potrebujete, keď sa cítite unavení! Pri dlhodobej konzumácii kofeínu mozog postupne začne vytvárať ďalšie receptory pre adenozín a vy potrebujete väčšie množstvo kofeínu na vyvolanie rovnakého efektu. Preto sa pri pokusoch prestať piť kávu alebo znížiť jej ​​denný príjem môžu vyskytnúť mierne abstinenčné príznaky. Môžete pociťovať väčšiu únavu ako v časoch, keď ste ešte kávu nepili.


Pôsobenie kofeínu tu ale nekončí. Stimuluje tiež produkciu hormónu adrenalínu, známeho aj ako hormón reakcie „bojuj alebo uteč“. Ten zvyšuje tepovú frekvenciu, vháňa krv do žíl a dokonca uvoľňuje dýchacie cesty. Adrenalín okrem toho ovplyvňuje aj hladinu dopamínu tým, že zabraňuje jeho odbúravaniu v mozgu, čo navodzuje pocit šťastia. Schopnosť zvyšovať hladinu dopamínu je tiež dôvodom, kvôli ktorému je káva mierne návyková.


Je teda možné vypiť príliš veľa kávy?

Ukazuje sa, že existuje smrteľná dávka kofeínu, ktorá činí približne 150 mg kofeínu na kilogram tela. Ak teda vážite 70 kilogramov, predávkujete sa požitím 10 500 mg kofeínu. Pre lepšiu predstavu: šálka kávy obsahuje v priemere 100 mg kofeínu, pri hmotnosti 70 kg je na smrteľnú dávku potrebných 105 šálok. Museli by ste ich však vypiť všetky naraz, čo je prakticky nemožné, pretože také množstvo kávy nie je žalúdok fyzicky schopný obsiahnuť. Navyše halucinácie a mánia by vás dostihli skôr, než by ste sa k tomuto bodu stihli dopracovať.


Okrem toho má kofeín biologický polčas 6 hodín. To znamená, že ak ste vypili štandardnú kávu so 100 mg kofeínu, po 6 hodinách z neho vo vašom tele zostane už len 50 mg a jeho efekt bude tiež iba polovičný. Po ďalších 6 hodinách to bude 25 mg, čo opäť poskytuje väčší priestor pre pôsobenie adenozínu. Preto počas dňa siahame po ďalšom hrnčeku kávy, aby sme si udržali ten úžasný pocit, keď sme plní energie a pozornosti. Tak ho dopite! A užite si to opojenie... kým trvá :)

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page