top of page

Káva ako veľké nebezpečenstvo pre zvieratá


Hoc je káva našim najobľúbenejším nápojom, ktorý nás dokáže postaviť na nohy, vo zvieracej ríši je to práve naopak. Zvieratá dokáže doslova položiť „z nôh na lopatky“. Ak sa váš pes dostane ku káve a vypije ju, mali by ste sa s ním poponáhľať k veterinárovi a to najmä v prípade, ak vypil plný pohár. Otrava kofeínom Káva je zdrojom kofeínu, ktorý môže byť v určitých množstvách veľmi nebezpečný pre zvieratá. Akú dávku si predstaviť pod pojmom „určité množstvo“? Spýtali sme sa veterinárneho lekára, MVDr. Juraja Bodu: „Mierne príznaky intoxikácie kofeínom sa vyskytujú pri dávke 20 mg na kilogram živej hmotnosti, silnejšie príznaky pri dávke 40-50 mg/kg, kŕče sa objavujú pri dávke 60 mg/kg a smrtiaca dávka kofeínu pre psa je približne 140 mg na kilogram živej hmotnosti“. Treba si uvedomiť, že jedna šálka kávy obsahuje od 60-130 mg kofeínu v závislosti od spôsobu prípravy. Je teda zrejmé, že existuje rozdiel, či šálku kávu vypije dva kilogramy vážiaca čivava alebo 30 kilogramový nemecký ovčiak. Príznaky otravy Prvé príznaky otravy kofeínom sa objavia jednu až dve hodiny po požití, v závislosti od toho, koľko kávy váš pes spotreboval. Medzi bežné príznaky predávkovania kávou patrí triaška, záchvat, nepokoj a rýchly srdcový tep. Môže sa prejaviť aj kolaps, ak prišlo k požitiu vysokej dávky kofeínu. Liečba a prvá pomoc „U asymptomatických zvierat je indikované terapeutické vyvolanie emézy do 4 hodín po požití toxického množstva kofeínu. Pokiaľ však uplynula po požití doba dlhšia než 4 hodiny, je potrebné najprv podať aktívne uhlie (Carbo activatus), následne na to je treba podať salinické laxatíva,“ vysvetlil MVDr. Juraj Bodo.

Neexistuje protijed pri otrave kofeínom u zvierat. Takže to najlepšie, čo váš veterinár môže urobiť, je vyvolať zvracanie. Možno tiež bude potrebné, aby bol váš maznáčik pod sedatívami a predĺžil si pobyt v nemocnici pod dohľadom, kým všetky príznaky nezmiznú.

Treba mať na pamäti, že kofeín sa vyskytuje v rôznych nápojoch a potravinách, nielen v káve. Takže, ak váš pes zjedol sáčok čaju alebo požil tablety na chudnutie, môže to mať rovnaké následky, ako keby vypil šálku kávy. Ďalšie produkty, ktoré obsahujú kofeín sú energetické nápoje, limonády a kávou ochutené výrobky, ako je zmrzlina a sladkosti. Obsah kofeínu v jednotlivých potravinách a nápojoch si môžete pozrieť tu.


Článok vznikol v spolupráci s veterinárnym lekárom MVDr. Jurajom Bodom zo súkromnej veterinárnej ambulancie v Trnave.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page