top of page

Rozdiel medzi kávou a espressom

Káva a espresso sú si tak podobné, že niektorí ľudia nevedia, že je medzi nimi rozdiel. V skutočnosti sú to veľmi odlišné nápoje, aj keď pri ich príprave môžu byť použité rovnaké kávové zrná. Hlavný rozdiel je najmä v spôsobe ich prípravy. Základom espressa je proces preparenia namletej kávy vodou s objemom cca 30 ml pri tlaku 9-15 bar. Tento tlak vytvára aj jedinečnú krémovú vrstvu peny na vrchu espressa. Nie je to síce rovnaké ako mliečna pena, ale pre expresso charakteristické. Ak sa ho však rozhodneme pripraviť doma, musíme si byť vedomí, že sa nám to nemusí podariť, pretože väčšina kávovarov nemá dosť sily, aby vytvorili dobrú kávovú vrstvu. Na druhej strane káva vzniká pretláčaním horúcej vody cez jemne pomletú vrstvu kávy za štandardného tlaku. Tým sa zmení chuť a obsah kofeínu v káve, preto je oveľa slabšia a menej výraznejšia ako bežná chuť espressa a zároveň sa hodí pre pitie vo väčších objemoch. Cca 60 ml espressa má rovnaký obsah kofeínu ako 230 ml šálky kávy. V súčasnosti rozdiely medzi kávou a espressom veľa ľudí prehliada, pretože sú pre nich nejasné, hlavne, ak vezmeme do úvahy nový trend “single” kávovarov. Tiež používajú tlak na rýchlu prípravu, no nie dostatočný, aký by mali mať. V istom zmysle je potom finálny nápoj niekde medzi kávou a espressom. Pri porovnávaní referencií sa v dnešnej dobe šálka espressa teší väčšej obľube ako šálka kávy. Je to najmä z dôvodu väčšieho vychutnávania si espressa v kaviarňach a aj dostupnosti rôznych kávovarov pre domácnosť.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page