top of page

Šťastné, veselé a kávičkovské Vianoce

Sú to práve Vianoce, kedy sa ľudia na celom svete stretnú a ponoria sa do tradičnej oslavy lásky a pokoja. A práve vianočný čas by sme mali tráviť s ľuďmi, ktorých máme radi - v kruhu svojich najbližších pri dobrom jedle, príjemnom rozhovore a chutnej káve.


V mnohých krajinách a kultúrach tvoria káva a Vianoce neoddeliteľnú súčasť. Najmä vo východnej Európe, Škandinávii a v Rusku by nebolo obdobie sviatkov úplné bez kávy, a to buď ako darček alebo ako súčasť vianočnej večere. Táto tradícia siaha najmenej do 19. storočia, kedy bola káva považovaná za jednu z luxusnejších vecí. Vzácne „čierne zlato“ bolo výborným darčekom v bohatších rodinách Európy a Ruska. Káva ako dar bola považovaná za pozorné a hlavne vkusné gesto zo strany darujúceho. Vo Viktoriánskej dobe bola známa ako vianočný nápoj s označením „par excellance“.


V západnej Európe táto tradícia málo poklesla, ale stále sa teší obľube najmä v Škandinávii, Rusku a východnej Európe. V Grónsku sa konajú spontánne kávové zhromaždenia tzv. „Kaffemikker“ ako alternatíva vianočnej večere. Aj keď všetci snívame o bielych Vianociach, tradícia kávy počas sviatkov nemusí byť nutne spojená s chladným počasím a snehom. Rovnako aj v krajinách ako je Španielsko, El Salvador a Costa Rica je káva dôležitou súčasťou vianočnej oslavy.


Teda, ak po štedrej večeri objímate vašu šálku kávy s rodinou a priateľmi, tak si po prečítaní tohto článku určite uvedomíte, že sa jedná o tradíciu trvajúcu pár storočí a vy ste sa stali jej súčasťou. To je zároveň aj hlavným dôvodom, prečo sa mnohé pražiarne, veľké či malé, snažia prísť so špeciálnou vianočnou zmesou pre svojich zákazníkov. Tie najrôznejšie zmesi sa môžu stať buď vašou bežnou, obyčajnou kávou počas roka alebo aj špeciálnou gurmánskou kávou, ktorú môžete ponúknuť svojim hosťom ako prekvapenie pre vianočnú, ale aj inú výnimočnú príležitosť. A či káva skončí na stole alebo pod stromčekom, je to vždy dobrý nápad, s ktorým nič nepokazíte!



Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page