Pijete škoricové latté? Mali by ste!
Aj keď sa to nezdá, škorica je známa už niekoľko tisícok rokov. Poznali ju už starovekí Egypťania, ktorí ju využívali nielen pri ochucovaní nápojov, ale aj v medicíne. Do Európy ju priniesli arabskí obchodníci a históriou sa jej popularita len zvyšovala. Dodnes sa využíva v kuchyni aj v medicíne. Prečo je taká populárna?
Škorica obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok. Jej kôra obsahuje hlavne silicu, ktorá má antibakteriálne a fungicídne účinky a krásne vonia. Zaujímavý je výskum doktora Zoladza z roku 2004. Svojím výskumom potvrdil, že žuvanie žuvačky alebo voňanie škorice posilnilo mentálne schopnosti účastníkov štúdie. Zlepšila sa hlavne pozornosť a pamäť.
Škorica by mohla mať pozitívne účinky aj pri cukrovke. Jej pridávaním do jedál s vysokým obsahom cukrov je možné predísť prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Spomaľuje totiž vyprázdňovanie žalúdka po jedle a tým napomáha k zníženiu rýchleho nárastu glukózy v krvi. Látky obsiahnuté v kôre škorice zvyšujú citlivosť inzulínových receptorov a tým môžu zlepšiť metabolickú činnosť inzulínu. Cukrovka II. typu je totiž spôsobená tým, že telo stráca citlivosť na inzulín. Výskum tiež ukázal, že je jedným z najúčinnejších prostriedkov v boji proti salmonelóze a škodlivým baktériám Escherichia coli.
Škorica má predpokladaný vplyv aj na riedenie krvi, čím sa zrýchľuje krvný obeh. Zvýšený prietok krvi vo všeobecnosti zvyšuje náš metabolizmus, čo je dôvod, prečo môže byť škorica užitočná aj pri chudnutí. Táto vlastnosť riedenia krvi tiež pomáha proti zrážanlivosti krvi, najmä u tých ľudí, ktorí trpia ochorením srdca. Je potrebné dbať na to, aby sa škorica nekombinovala s liekmi na riedenie krvi.
V horúcich ázijských krajinách sa škorica používa aj ako konzervačný prostriedok pri príprave potravín. V kombinácii s kurkumou alebo chilli korením tak vznikne ideálny prostriedok pre uchovávanie potravín mimo chladničky.
Napiekli ste škoricové koláčiky, medovníky alebo je pred vami šálka horúcej kávy s bohatou penou posypanou škoricou? Len smelo do vychutnávania!