top of page

Koľko vody vypijete popri kávičke?

Voda je neodmysliteľnou súčasťou nášho života, rovnako ako kávička pre nás kávičkárov. Bez jedla človek prežije týždne, ale bez vody len 2-3 dni. O množstve vody, ktorú máme vypiť za deň sa vedú rôzne dohady. Aký je teda denný optimálny príjem vody?


Potreba vody sa pre jednotlivých ľudí líši v závislosti od podmienok, v ktorých žijú, ale tiež aj od aktivít, ktoré v priebehu dňa vykonávajú. Náš organizmus si zvýšenú potrebu vody vyžaduje aj pri rôznych ochoreniach, počas ktorých sa dehydrujeme.


Všeobecné odporúčané množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť, je 2-3 litre. Je tu súvislosť tiež s našou hmotnosťou a vekom. Dospelý človek by mal v priemere prijať 30-40 ml vody na kilogram telesnej hmotnosti. Počítajú sa aj tekutiny obsiahnuté v potrave. Pozor, káva a alkoholické nápoje sa do tohto príjmu nerátajú.


Vypiť tri litre vody denne počas jedného mesiaca a omladnúť? Na takýto pokus sa podujala britka Sarah Smith, 42 ročná matka dvoch detí. Rozhodla sa denne vypiť až 3 litre vody a prvé výsledky pozorovala už po mesiaci. Jej pleť mala jasnejšiu farbu, zmizli kruhy pod očami a zredukovali sa aj červené škvrny.


Treba si však uvedomiť, že voda nie je všemohúca. Dôležitý je zdravý životný štýl. V našich podmienkach máme to šťastie, že môžeme piť vodu priamo z vodovodu, tak prečo si nedať. A teraz ruku na srdce, koľko pohárov vody denne vypijete v porovnaní so šálkami kávy?




Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page