Fakty a mýty o káve a trávení

Gastrointestinálny (GI) trakt umožňuje nášmu telu tráviť a vstrebávať živiny obsiahnuté v potravinách a tekutinách. Zdravý tráviaci trakt podporuje zdravé trávenie. Poškodenie, ochorenia alebo infekcie v akejkoľvek časti GI traktu môžu obmedziť účinnosť tráviacich procesov a môžu mať vplyv na stav našej výživy. V článku Káva nesúvisí so zažívacími problémami sme priniesli prehľad štúdií, ktoré sa zameriavali na to, akým spôsobom káva vplýva na zdravie nášho tráviaceho traktu. Avšak, existuje rad bežných mylných informácií, hlavne pokiaľ ide o úlohu, ktorú zohráva spotreba kávy v GI trakte. Odpovede na niektoré z týchto najčastejších mylných predstáv sú uvedené nižšie, aby sme vyvrátili mýty a priniesli pravdu. Mýtus: Pitie kávy stimuluje sekréciu žalúdočnej kyseliny a môže zhoršiť bolesti žalúdka a pálenie záhy. FAKT: Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že pitie kávy spôsobuje žalúdočné ťažkosti, ako sú gastritída (podráždené sliznice žalúdka). Jedinci s citlivým žalúdkom často regulujú svoju stravu podľa svojich vlastných ťažkostí a niektorí z nich sa môžu rozhodnúť obmedziť konzumáciu kávy. (1) Neexistuje žiadny jasný dôkaz o tom, že konzumácia kávy zhoršuje príznaky alebo že zastavenie pitia kávy znižuje symptómy. V skutočnosti patrí medzi najčastejšie príčiny žalúdočných problémov konzumácia pikantných alebo mastných potravín a prejedanie sa. (2,3,4,5) MÝTUS: Spotreba kávy zvyšuje riziko rozvoja vredov ako v žalúdku a tak aj v črevách. FAKT: Spotreba kávy nie je spojená so zvýšeným výskytom žalúdočných vredov. Nedávny výskum bol zameraný na pochopenie úlohy baktérie Helicobacter pylori (H. pylori) vo vývoji peptických vredov. Výskum dvanástnikových vredov tiež naznačuje, že pitie kávy nie je spojené s ich vývojom. (6,7) MÝTUS: Káve by sa mali vyhnúť tí, ktorí trpia IBS, Crohnovou chorobou, kolitídou a vredmi. FAKT: Kávu si môžu vychutnať aj tí, ktorí trpia takýmito ťažkosťami (ak lekár neurčí inak), pretože nič nenasvedčuje tomu, že by pitie kávy malo vplyv na poruchy ako IBS, zápal žalúdka, Crohnova choroba, kolitída a vredy. MÝTUS: Káva stimuluje vyprázdňovanie žalúdka a následne spôsobuje hnačku. FAKT: Väčšina potravín a nápojov stimuluje pohyb v hrubom čreve, ako súčasť rutinného tráviaceho procesu. Jedna štúdia porovnávajúca účinok pravidelného pitia klasickej kávy a kávy bez kofeínu na črevnú mobilitu, naznačuje, že účinok kofeínovej kávy nebol tak podstatný ako plnohodnotné jedlo, ale silnejší než voda a káva bez kofeínu. (8) MÝTUS: Káva je diuretikum, čo vedie k dehydratácii a strate minerálov a iných živín. FAKT: Aj keď existuje informácia o miernom a krátkodobom diuretickom účinku kofeínu, tá nie je dosť silná, aby vyvrátila výhody príjmu tekutín z pitia kávy. Nedávny výskum naznačuje, že káva nemusí viesť k dehydratácii a prispieva k dennému príjmu tekutín. Odporúčanie, aby sa zabránilo pitiu kávy, pretože to spôsobuje dehydratáciu, nie je podložené vedeckými dôkazmi. (9, 10) MÝTUS: Káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka, hrubého čreva, pečene, pankreasu alebo čriev. FAKT: Celkovo vedecké dôkazy naznačujú, že neexistuje žiadna súvislosť medzi umiernenou konzumáciou kávy a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny v týchto miestach. (11, 12) MÝTUS: Spotreba kávy zvyšuje riziko vzniku žlčových kameňov a zhoršuje problém tých, ktorí už týmto ochorením trpia. FAKT: Výskum naznačuje, že pitie kávy môže pomôcť znížiť riziko vzniku ochorenia žlčníka (alebo symptomatických žlčových kameňov) až o 45% u mužov a 28% u žien. Kofeín v káve môže spôsobiť kontrakciu žlčníka a zároveň tak môže zabrániť tvorbe kamienkov v žlčníku. U ľudí s už existujúcimi žlčovými kameňmi môže dôjsť k bolestiam spôsobenými týmito kontrakciami. (13, 14) MÝTUS: Káva je príčinou dyspepsie (nepríjemný pocit v žalúdku). FAKT: Výskum v Holandsku ukazuje, že zatiaľ čo 38% ľudí si myslí, že káva bola príčinou dyspepsie, tak žiadny vzťah medzi pitím kávy a týmto stavom sa nenašiel. (15,16)


Zdroj: www.coffeeandhealth.org


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články