top of page

Viete, kto je Juan Valdez?

Juan Valdez je jednou z najznámejších reklamných ikon modernej doby. Vytvorila ho reklamná agentúra DDB – Doyle Done Nernbach v roku 1959 pre Národnú federáciu kolumbijských pestovateľov kávy. Jeho postava sa mala stať synonymom pre kávu z Kolumbie a zároveň symbolom práce tunajších pestovateľov kávy. To sa nakoniec aj podarilo.


Pôvodná kampaň odštartovala s veľkým množstvom tlačovej a televíznej reklamy. Zobrazovala Juana Valdeza ako vidiečana, ktorý spolu so svojou mulicou Conchitou prichádza z hôr s vrecami kolumbijských kávových zŕn. Táto kampaň sa čoskoro ukázala ako vysoko efektívna a dostala sa tak do povedomia mnohých ľudí. Tvár Juana Valdeza sa tak stala charakterom kvalitných a kultivovaných kávových zŕn.


Juana Valdeza stvárnil od roku 1960 vo všetkých reklamách Jose F. Duval. V roku 1969 ho na takmer štyridsať rokov nahradil Carlos Sanchez. Ten sa stal veľmi obľúbeným, aj vďaka tomu, že vlastnil malé hospodárstvo. Tým sa priblížil k postave Juana o niečo viac ako jeho predchodca. V roku 2004 sa rozhodol odísť do dôchodku. Vtedy federácia prišla s nápadom nájsť skutočného farmára, ktorý je pestovateľom kávy. Nakoniec sa rozhodli pre Carlosa Castaneda aj napriek tomu, že to bol veľký risk, pretože Castaneda nebol hercom. Oplatilo sa a predaj kolumbijskej kávy ešte viac vzrástol doma aj v zahraničí.


Po úspešnej kampani sa Národná federácia kolumbijských pestovateľov kávy rozhodla prepracovať svoje logo. To dnes zahŕňa tvár Juana Valdeza. Federácia vznikla v roku 1927 ako nezisková organizácia podporujúca viac ako 500 miliónov kolumbijských pestovateľov kávy. Venuje sa výskumu v oblasti pestovania kávy a vynakladá veľké úsilie na podporu jej vývoja. Čo sa jej prostredníctvom osoby Juana Valdeza podarilo a stále darí.


Juan sa stal tak populárnym, že pri návšteve Kolumbie si môžete zakúpiť rôzne suveníry s jeho podobizňou, či navštíviť kaviarne nesúce jeho meno. Dokonca má aj svoje webové stránky, kde sa o ňom môžete dozvedieť viac.


Teda, ak raz navštívite Kolumbiu, nezabudnite Juana Valdeza od nás pozdravovať :)


Zdroj: www.coffee.org



Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page