top of page

Ako skladovať kávu, aby nám vydržala čo najdlhšie čerstvá a voňavá?


Zacítiť vôňu čerstvo pripravenej kávy, to je pocit, ktorý si my kávičkári naplno užívame. Kúpime si nové balenie kávy a už pri prvom otvorení nás ohromí krásna vôňa. Avšak s každým ďalším otvorením balenia sa vôňa vytráca. Ako tomu zabrániť?


Základom je skladovanie a to hlavne vzduchotesne!


Skladovanie je neoddeliteľnou podmienkou pre udržanie čerstvosti a chuti kávy. Je dôležité, aby sme kávu chránili pred nadmerným množstvom vzduchu, vlhkosti, tepla a svetla v záujme zachovania kvality kávy čo možno najdlhšie. Kávové zrná sú tiež dekoratívne a krásne na pohľad, ale ak ich budeme skladovať v okrasných nádobách na kuchynskej linke, ohrozujeme tým chuť kávy, ktorá takýmto spôsobom rýchlo stráca svoju sviežosť.


Najväčším nepriateľom kávy je vlhkosť. V balení, v ktorom sa káva predáva, sa neodporúča ju dlhodobo skladovať. Vhodné je použiť pre skladovanie sklenenú alebo keramickú nádobu so vzduchotesným uzáverom.


Rozumné je tiež nakupovať kávu v primeranom množstve, pretože káva už hneď po pražení začína strácať svoju sviežosť. Je lepšie ju kupovať v menšom množstve, teda nakúpiť si takú zásobu kávy, ktorú spotrebujeme v priebehu najbližších 1 až 2 týždňov. Ak už máme nakúpené väčšie množstvo, kávu si môžeme rozdeliť na menšie porcie do hermeticky uzavretých vrecúšok a skladovať v mrazničke. Maximálne však po dobu 1 mesiaca. Dôležité je skladovanie po menších porciách, pretože, keď kávu z mrazničky vyberieme, už by sa tam nemala znovu vrátiť.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page