top of page

Pitie kávy by mohlo znížiť riziko vzniku rakoviny kože, tvrdia vedci!


Vedci nás kávičkárov opäť raz potešili. O tom, že káva má rôzne pozitívne účinky na naše zdravie sme už spomínali. Najnovší výskum však upozorňuje na možnosti kávy odvrátiť rakovinu kože.


Americký tím vedcov z Národného inštitútu pre výskum rakoviny publikoval v Journal of the National Cancer Institut výsledky skúmania vplyvu kávy na vznik melanómu. Do výskumu bolo zapojených 447 357 mužov a žien s bielym typom farby pleti, u ktorých sa v minulosti neobjavila rakovina. Priemerný vek dobrovoľníkov na začiatku štúdie bol 63 rokov a výskum trval takmer 11 rokov.


Na konci štúdie u takmer 3000 z nich bola diagnostikovaná rakovina kože. Z výsledkov štúdie vyplýva, že u tých, ktorí pili kávu (90 % zo skupiny) bolo menej pravdepodobné, že ochorejú. Tí dobrovoľníci, ktorí vypili štyri šálky kávy denne mali o 20 % menšiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu kože ako tí, ktorí kávu nepili.


Vychádzalo sa z predchádzajúcej analýzy, ktorá ukázala, že kofeín môže vyvolať smrť buniek poškodených UV žiarením, ale pritom nechať zdravé bunky bez poškodenia.


Analýza vzala do úvahy faktory, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok, vrátane fajčenia, konzumácie alkoholu aj slnečnú intenzitu v mieste narodenia a bydliska.


Na druhej strane Sarah Williamsová, z Centra pre výskum rakoviny z UK povedala, že : "Pitie kávy nie je osvedčený spôsob, ako znížiť riziko vzniku melanómu, najzávažnejší typ rakoviny kože, a táto štúdia na tom nič nemení. Pripomína, že existuje veľa nevýhod tohto výskumu ako napríklad to, že sledovaných subjektov sa nepýtali, ako často pobudli na silnom slnku, či sa chránili alebo či nedostali úpal.


Odborná verejnosť sa však zhoduje v jednom. Hovoria, že vplyv malígneho melanómu je tak veľký, že aj možnosti pre malé zníženie rizika by mohli mať zmysel. Štyri šálky kávy denne predstavujú už vysokú dávku kofeínu a môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, preto by milovníci kávy, čaju a iných nápojov bohatých na kofeín, mali zvážiť takto vysokú dávku kofeínu.


Zdroj: www.dailymail.co.uk


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page