top of page

Dali by ste si viedenskú kávu? Pár faktov, ktoré by ste o nej mali vedieť.


V predchádzajúcom článku Povesti a legendy o káve sme vám priniesli pár legiend o objavení kávy ako takej. Ani sme možno netušili, ale história viedenskej kávy je tiež rovnako zaujímavá. Podľa histórie sa viedenská káva dostala do Rakúska naozaj „náhodou“.


Všetko súvisí s tureckým obliehaním Viedne v 17. storočí, kedy Turci museli v rámci záchrany ich vlastných životov utiecť z Viedne a pritom zabudli vrecia so zelenými kávovými bôbmi. Viedenčania netušili, čo je vo vreciach ukryté až pokým sa káva nedostala do rúk poľského dôstojníka, ktorý kávu poznal. Bol to práve Jerzy Kulczycki, ktorí si vo Viedni otvoril prvú kaviareň s názvom Hof zur Blauen Flasche (Dom pod modrou fľašou) a využil tak zabudnuté turecké vrecia.


Boli to práve samotní Viedenčania a ich „fajnové jazýčky“, ktoré sa postarali o vznik viedenskej kávy, ako ju poznáme dodnes. Káva podávaná v kaviarni im veľmi nechutila a tak ju Jerzy trochu poupravil. Rozhodol sa do nej pridať našľahané mlieko a med a vznikla „Wiener Melange“ – Viedenská káva.


K príprave viedenskej kávy sa u nás používajú dve základné suroviny - kvalitné espresso a chutná šľahačka. Bohužiaľ, často krát býva chutná šľahačka zamieňaná za sprejovú a celkový chuťový zážitok z viedenskej kávy je preč. Viedenská káva sa podáva vo vyššom pohári. K nej by mal byť podávaný aj malý pohárik vody.


Zaujímavosťou je, že keď si Viedenčania objednajú „malange“, tak dostanú kávu podobnú nášmu cappuccinu.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page