top of page

Írska káva


Už z názvu Írska káva je zrejmé, že jej pôvod treba hľadať v Írsku, konkrétne na západnom pobreží v meste Foynes. Tu si v roku 1943 Brendan O´Regan otvoril reštauráciu a kaviareň v budove terminálu letiska Shannon Airport. Vedenie zveril Joe Sheridanovi. V tom čase bola táto reštaurácia považovaná za jednu z najlepších reštaurácií v Írsku.


V ten istý rok jednej zimnej noci odletelo lietadlo z letiska Shannon Airport do Kanady. Avšak po pár hodinách letu sa pre zlé poveternostné podmienky kapitán rozhodol, vrátiť späť na letisko do Foynes. Správu o návrate odoslali prostredníctvom Morseovej abecedy do riadiacej veže letiska. Zamestnanci reštaurácie boli okamžite skontaktovaní, aby prišli čo najskôr do práce a zabezpečili pasažierom jedlo a pitie. Joe Sheridan bol požiadaný, aby pripravil pre cestujúcich niečo teplé, čo by ich zahrialo. Nič iné ho nenapadlo spraviť, ako spojiť dobrú írsku whisky s kávou. Jeden z cestujúcich pristúpil k nemu a poďakoval mu za výbornú kávu. Spýtal sa ho, či použil brazílsku kávu. Sheridan mu pobavene odpovedal: „Nie, to bola írska káva!“


Odvtedy sa írska káva stala známou vo viacerých krajinách sveta. Dodnes si ju môžete vychutnať podľa originálnej receptúry na letisku Shannon Airpport vo Foynes, či v tradičných írskych krčmách. Veľkú slávu si tento nápoj získal aj vďaka majiteľovi Buena Vista Cafe Jackovi Koepplerovi zo San Francisca. Ten v roku 1952 zaradil túto kávu do ponuky svojej kaviarne.


Ak by ste sa rozhodli spraviť si írsku kávu, tak budete potrebovať:

  • 1 šálka čerstvo uvarenej horúcej kávy

  • 1 lyžica hnedého cukru

  • 0,04 l írskej whisky

  • 1 smotana (30%)


Pohár nahrejte pomocou horúcej vody, ktorú do neho nalejte a následne vylejte. Pridajte jednu čajovú lyžičku hnedého, trstinového cukru, horúcu kávu a poriadne zamiešajte. Keď sa cukor úplne rozpustí, pridajte 0,04 l írskej whisky. Potom nasleduje najťažšia časť a tou je správne našľahanie smotany. Tá by nemala byť ani príliš tuhá, ani tekutá. Potrebujeme, aby vytvorila približne 2 cm hrubú vrstvu na povrchu. Treba dávať pozor aj nato, aby sa smotana s kávou nezmiešala. Preto ju radšej nalievajte do pohára pomocou lyžičky.


Zdroje: www.thebuenavista.com, www.flyingboatmuseum.com

Obrázok: http://mrg.bz/IpOHE7

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page