top of page

Káva zo slonieho žalúdka do vašej šálky. To je Black Ivory coffee.


Zdá sa, že cibetková káva má vážneho konkurenta. A to nielen v podobnom „spôsobe výroby“ ale hlavne v cene. Káva Luwak známa teda aj ako cibetková káva kraľuje v desiatke najdrahších káv na svete. Tento konkrétny typ kávy sa vyrába z kávových zŕn, ktoré skonzumuje a následne vylúči zviera nazývané Luwak. Práve jemu vďačí káva za jedinečnú chuť, ktorú jedni označujú ako mierne korenistú s príchuťou karamelu a čokolády, iní zase ako likér z divého korenia a pomarančovej marmelády s chuťou rebarbory. Jej cena sa pohybuje na úrovni 280 Eur za 1 kg.


V severnej časti Thajska môžete ochutnať kávu nazývanú „Black Ivory“, čo sa dá preložiť ako čierna slonová kosť. A práve tento preklad trochu napovedá, z akého zvieraťa bude káva „vychádzať“. Základom tejto kávy je odroda Arabica Thai, ktorej bôby sú zmiešané s jedlom pre slony a následne sú nimi prirodzenou cestou vylučované. Vďaka tráviacemu traktu slonov získa káva zvláštnu chuť, ktorá sa vyznačuje zníženým množstvom horkých látok s jemnou kvetinovou príchuťou. Bôby tejto kávy sa potom pražia pri asi 200 stupňoch. V meste Chiang Saen v Thajsku sa pre výrobu tejto kávy chová 25 slonov.


Pre jeden kilogram kávy Black Ivory je potrebných až 33 kg kávových zŕn, ktoré sú ručne zberané. Veľká strata vyplýva aj zo skutočnosti, že niektoré bôby sú žuvaním a trávením príliš poškodené. Preto cena kávy Black Ivory nie je vôbec zanedbateľná. Za jeden kilogram zaplatíte v prepočte 850 eur. V niektorých blízkych rezortoch si môžete dať aj šálku tejto kávy, ktorá stojí 39 eur.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page