top of page

Bezkofeínová káva s kofeínom?


Ak ste sa rozhodli vylúčiť zo svojho života kofeín, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov a klasické espresso ste nahradili bezkofeínovým, vedzte, že kofeínu ste sa nezbavili.


Bezkofeínová káva je z 97 % zbavená kofeínu. Existujú dva základné postupy odstraňovania kofeínu z kávy – pomocou organických rozpúšťadiel alebo tzv. švajčiarskou „mokrou“ metódou. V prvom prípade sa zrnká kávy napučia (vodnou parou), aby sa rozpúšťadlo, ktoré viaže kofeín, dostalo do vnútra zrna. Tento postup sa niekoľkokrát opakuje a potom prichádza na rad sušenie. Mokrá metóda je drahší variant odstraňovania kofeínu. Zrnká kávy sú namáčané vo vode pre vylúhovanie kofeínu. Na uhlíkových filtroch sa potom z vody odstraňuje kofeín, výluh bez kofeínu sa používa na dekofeinizáciu kávy. Potom sa zrná vysušia, aby dosiahli požadovanú hranicu vlhkosti. Ani jeden z týchto postupov však neodstráni z kávy všetok kofeín. V rámci viacerých výskumov bolo zistené, že obsah kofeínu je v bezkofeínovej káve rôzny. Obsah kofeínu v jednotlivých nápojoch si môžete pozrieť v prehľadnej grafike TU.


Ľudia sa pri bezkofeínovej káve zvyčajne sťažujú, že káva má mierne kyslastú chuť a nemá ani zďaleka takú chuť ako klasická prekvapkávaná káva. Kyslosť bezkofeínovej kávy sa hlavne prejavuje pri káve odrody Robusta, ktorá je celkovo hodnotená ako menej kvalitná v porovnaní s Arabicou. Zrná kávy Arabica preto umožňujú výrobu kvalitnejšej a chutnejšej bezkofeínovej kávy. Pravidelné kyslé dávky nášmu telu neprospievajú a môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov od pálenia záhy, vredov, osteoporózy až po zápal močových ciest.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page