top of page

Espresso stroj už nájdete aj v kozme


Dať si kávu na medzinárodnej vesmírnej stanici je už o niečo ľahšie. Nie, že by sme sa tam chystali, ale ak by sme sa tam náhodou ocitli, s kávičkou nás už vedia ponúknuť. V piatok 17. apríla sa zásobovacia loď SpaceX spojila s ISS - International Space Station, aby jej posádke priniesla potraviny a ostatné zásoby. Mala aj jednu veľmi dôležitú úlohu, priniesť dlho očakávaný kávovar ISSpresso.


K stretnutiu, ktoré sme mohli online sledovať, prišlo v piatok skoro ráno, kedy ISS pomocou robotického ramena zachytil SpaceX. Ako potvrdila NASA, ku kontaktu prišlo 257 míľ (413 km) nad Tichým oceánom. Robotické rameno obsluhovala talianska astronautka Samantha Cristoforettiová z Európskej vesmírnej agentúry. A bol to práve jej krajan Luca Parmitano, ktorý v roku 2013 povedal, že espresso je jediná vec, ktorá mu naozaj chýbala, keď slúžil na palube vesmírnej stanice.


Kávovar ISSpresso svojou veľkosťou pripomína skôr mikrovlnnú rúru. Postup na prípravu „šálky“ espressa vyzerá jednoducho. Doplníte vak vodou, pridáte malú kapsulu espressa a stlačíte tlačidlo označené ako variť. Káva vyjde v druhom vaku.


ISSpresso bol navrhnutý leteckou spoločnosťou Argotec so sídlom v talianskom Turíne v spolupráci s talianskym výrobcom kávy Lavazza. Tento espresso stroj je skúšobným modelom, aby výrobcovia zistili, ako sa bude správať v stave beztiaže. Za predpokladu, že stroj bude fungovať, budú musieť manažéri z NASA vyriešiť pravidelnú dodávku kapsúl na ISS a zároveň aj odvoz odpadu, ktorý bude vznikať.


Astronauti dlhé roky túžili po dobrej a silnej káve na obežnej dráhe a zdá sa, že kávovar ISSpresso im môže dať nádej.

Zdroj: www.npr.org

Foto: www.npr.org; Fabrizio Esposito/Argotec/LaVazza

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page