top of page

Ako môže káva zachrániť naše zuby


Pitie kávy môže pomôcť našim zubom zostať zdravými. Výskum z Bostonskej univerzity naznačuje, že pitie kávy môže ochrániť naše zuby pred paradentózou - zápalovým ochorením ďasien a závesného aparátu zuba.


Po preskúmaní viac ako 1 000 mužov po dobu 30 rokov vedci zistili, že tí, ktorí pili jednu alebo viac šálok kávy denne, mali menšie množstvo zubov s úbytkom kostnej hmoty – paradentózy. Ide o dlhodobú chronickú infekciu v ústach, spôsobujúcu baktérie, ktorá vedie k uvoľňovaniu a následne aj k strate zubov.


Vedci prišli rovnako na to, že neexistuje žiadny dôkaz, že by mierne alebo nadmerné pitie kávy bolo spojené s ďalšími ukazovateľmi tohto ochorenia, ako je krvácanie z ďasien, tvorba baktérii alebo výskyt a zhromažďovanie zubných vačkov. Domnievajú sa, že antioxidanty obsiahnuté v káve majú dokonca ochranný charakter. „Mohli by byť stlmené zápalové procesy v tele, ktoré by za normálnych okolností boli škodlivé pre ďasná a čeľustné kosti podporujúce zuby,“ uvádza autor štúdie Raul Garcia, DMD.


Podľa Dr. Garciu: „káva bude zanechávať stále na vašich zuboch škvrny, ale nemusíte sa báť, že by viedla k akémukoľvek dentálnemu poškodeniu, či zániku. Navyše jej acidita je nižšia v porovnaní s inými bežnými nápojmi ako sú ovocné džúsy, malinovky a energetické nápoje.“


Podľa štúdie v časopise British Journal of Nutrition bolo pri pravidelnej konzumácii spomínaných nápojov, okrem kávy, preukázané oslabenie zubnej skloviny.


Zdroj: www.menshealth.com

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page