História islandskej kávy


História kávy na Islande siaha až do roku 1703, kedy miestny učeň a zberateľ severských rukopisov Árni Magnússon získal 113 gramov kávy. V tom čase bola káva veľkou vzácnosťou. Vychutnať si ju bolo možné len v jednom z dvoch biskupských miest s názvom Skálholt. Zaujímavosťou je, že Islanďania do polovice 18. storočia kávové zrná nepražili, ale robili z nich kašu.


Neskôr začali používať kávový pražič a mlynček, pričom sa títo pomocníci stali súčasťou skoro každej islandskej domácnosti. V roku 1850 bola už káva neoddeliteľnou súčasťou každodenného pracovného dňa. Jej priemerná denná spotreba bola dve až tri šálky. Vďaka tomu bola káva do konca 19. storočia dôkladne prepletená s islandskou kultúrou, rovnako je tomu aj dnes.


Pohostinnosť - pôvodným účelom kávy v islandských domácnostiach bolo pohostiť hostí, najmä predstaviteľov duchovenstva. Kávu bolo dovtedy možné konzumovať len v pracovné dni. Postupne aj v nedeľu a počas sviatkov, pričom od polovice 19. storočia sa stala každodenným zvykom.


Praženie, mletie a varenie - do mletej kávy bolo bežné pridať koreň čakanky. Takáto zmes sa nazývala kaffibætir s jej typickou horkastou chuťou. Káva bola považovaná za osviežujúci nápoj. Na Island dovážali zelené kávové zrná, ktoré bolo treba upražiť. Praženie bolo vnímané ako remeslo, ktoré nie každý zvládne, pretože Islanďania mali vysoké nároky na farbu pražených zŕn. Spálené kávové zrná, či nedopražené, boli už vtedy považované za nekonzumovateľné.


Niektoré pražiarne pridávali maslo na pečenie, aby kávové zrná mali lesklý povrch. Po príchode priemyselných fabrík sa domáce praženie postupne vytratilo. Stalo sa to medzi rokom 1950-1960.


Mýty – niektoré mýty súvisiace s islandskou kávou sú celkom zaujímavé. Napríklad na začiatku 20. storočia verili, že ak pijete kávu s mliekom a cukrom mali by ste si dať najskôr cukor a až potom mlieko. Ak by ste to urobili opačne, potom by ste nemali svadbu až 7 rokov! Alebo, pitie horúcej kávy vás urobí škaredým, pričom pitie studenej kávy pekným. Ale aj pozostatok kávy na dne šálky bol osudovým znamením.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články