top of page

Prečo piť horúcu kávu v lete?


Je určite pravdepodobnejšie, že v tieto tropické letné dni siahneme skôr po ľadovej káve ako po dymiacej sa horúcej káve. Nedostatok kofeínu riešime týmto príjemným, ochladzujúcim spôsobom a len neveriacky krútime hlavou, ak vidíme niekoho, kto si dopraje horúcu kávu. Možno to bude pre niektorých z nás novinkou, ale existujú štúdie, ktoré ukazujú, že pitie horúcich nápojov v horúcich dňoch nás môže ochladiť.


Prečo je to tak?

Ak je nám teplo, naše telo sa začne ochladzovať prirodzene, teda pomocou potenia. Vtedy sa pot vyparuje z našej pokožky, čo je pri znížení teploty veľmi dôležité. Naše telo vníma túto zmenu teploty prostredníctvom sietí teplotných snímačov umiestnených v koži. Tie potom vysielajú danú informáciu do mozgu, konkrétne do spodnej časti medzimozgu s názvom hypotalamus, čo ďalej spôsobí potenie. Teda, ak si dáme horúcu kávu, tak snímače teploty, ktoré ležia v žalúdku pošlú signál do nášho mozgu. Ten zareaguje a odpoveď posiela v podobe potenia, aby sa teplota nášho tela znížila.


Funguje to však len vtedy, ak sa všetok náš pot vyparuje. Keď je nám už moc horúco a sme veľmi spotení, nebude to fungovať. Je to preto, že pot nebude mať na vyparenie dostatok času a začne nám stekať po tele, čomu sme sa chceli vyhnúť. Vtedy je už lepšie sa rozhodnúť pre ľadovú kávu, ktorá nás aspoň nachvíľku ochladí.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page