top of page

Káva vs. Čaj - Čo nám dáva viac? Časť I.



Káva a čaj sú dva z najpopulárnejších nápojov na svete. Každý z nich ponúka rad zdravotných výhod. Pozrime sa na benefity, ktoré ponúkajú. Energia Všeobecne možno povedať, že účinky kofeínu sa dostavia do 10-20 minút od jeho konzumácie. Kofeín udržuje naše telo aktívne, zvyšuje tepovú frekvenciu a krvný tlak. V priemere obsahuje káva dvojnásobné množstvo kofeínu ako čaj. Jedna 150 ml šálka čaju obsahuje cca 32 mg kofeínu. Rovnaká šálka napríklad instantnej kávy obsahuje cca 70 mg kofeínu.

V obsahu kofeínu pre energiu vyhráva: Káva Zdravotné prínosy Podľa vykonaných a zverejnených štúdií v súvislosti s kávou nám káva prináša množstvo zdravotných výhod. Preklikajte sa zaujímavými štúdiami a dozviete sa, ktoré zdravotné účinky kávy a kofeínu boli preskúmané:


Kórejskí vedci študovali viac ako 25 000 mužov a žien, ktorí podstúpili rutinné zdravotné prehliadky na ich pracovisku, hľadajúc ochorenie vencovitých tepien.


Výskum z Bostonskej univerzity naznačuje, že pitie kávy môže ochrániť naše zuby pred paradentózou - zápalovým ochorením ďasien a závesného aparátu zuba.


Americký tím vedcov z Národného inštitútu pre výskum rakoviny publikoval výsledky skúmania vplyvu kávy na vznik melanómu.


Výskumníci z Harvardu preskúmali údaje z troch veľkých amerických štúdií, ktoré porovnávali riziko samovraždy u dospelých, ktorí prijímali kofeín s tými, ktorí kofeín neužívali.


Podľa nedávnej štúdie by muži, ktorí konzumujú viac kofeínu pravidelne každý deň, mali mať nižšie riziko erektilnej disfunkcie.


Káva obsahuje aj určité množstvo vitamínov a minerálov. Jej nespornou výhodou je, že je zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály.

Konzumácia čaju pre naše telo predstavuje tiež veľa zdravotných výhod, najmä zelený čaj. Zelený čaj okrem kofeínu obsahuje aj posilňujúce antioxidanty - katechíny, najmä bojovníka proti rakovine epigallocatechin-3-gallát (EGCG). EGCG v klinických štúdiách preukázalo svoju schopnosť zabíjať rakovinové bunky.

Z hľadiska zdravotných prínosov vyhráva: Káva aj čaj


V ďalšom článku sa pozrieme na účinky kávy a čaju pre rast svalov, zlepšenie nálady a chudnutie.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page