top of page

Etiketa servírovania kávy


Ak hovoríme o etikete pri servírovaní kávy, tak musíme rozlišovať dva hlavné smery: formálny a neformálny kávový servis. Neformálny kávový servis je štandardom pri bežných, neformálnych stretnutiach počas raňajok, obeda či večere. Na druhej strane formálny servis je súčasťou ponuky kávy po večeri alebo slúži hosťom na slávnostných ceremóniách či udalostiach.


Veľkosť šálky a formality


Káva sa zvyčajne podáva v šálkach troch veľkostí: Malé alebo Demitasse šálky* slúžia na espresso a silnú čiernu kávu po formálnej večeri. Stredne veľké, známe aj ako "čajové šálky" sa najčastejšie používajú počas jedla. Veľké šálky na kávu slúžia na neformálne, každodenné rodinné stretnutia pri jedle a počas raňajok.


Každá z týchto šálok musí byť položená na príslušnom tanieriku. Nesmieme zabudnúť ani na lyžičku, ktorá taktiež nesmie chýbať. Umiestniť ju treba na pravú stranu uška šálky.


Formálny kávový servis


Počas slávnostných udalostí majú kávový servis na starosti servírky alebo čašníci. Jedna servírka môže obsluhovať jeden stôl. V tejto situácii má na podnose niekoľko šálok kávy so smotanou a cukrom. Chodí okolo stola, pričom sa pýta každého hosťa, či si dá kávu. Ak áno, stojí na ľavej strane hosťa, zatiaľ čo on si pridáva cukor a smotanu.


Spoločne môžu pracovať aj dve servírky. Jedna drží podnos s kanvicou, jednu šálku, cukor a smotanu, zatiaľ čo druhá s stojí za ňou s táckou plnou šálok s podšálkami. Prvá servírka ponúka hosťom šálku kávy spolu s cukrom a smotanou. Po obslúžení jedného hosťa jej odovzdáva druhá servírka novú šálku s tanierikom.


*malá šálka slúžiaca na tureckú kávu alebo espresso s objemom 60-90 ml. Obvykle vyrobená z keramiky alebo z porcelánu s príslušným tanierikom.


Zdroj: www.ehow.com

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page