top of page

BLOG: Doma pijem „nesku“, v kaviarni presso s mliekom. Som zlý kávičkár?

Vždy som rád, ak vznikne nový článok, ktorý mňa, ako pravidelného pijana kávy, posunie zasa raz o jeden krok ďalej. Keď som zistil, že celý čas, čo som si v kaviarni objednával piccolo, som v podstate trepal blbosti, tak moje kávové ego prasklo ako porcelánová šálka pri kontakte s dlažbou v kuchyni, ale prijal som to. Ani malé presso, ani veľké presso, ani piccolo. Svet sa mi zas o niečo potočil, ale dal som to.


Mal som tú česť rozprávať sa s jedným baristom. Spojenie „mal som tú česť“ je v tomto prípade naozaj na mieste. Bohužiaľ, moje chuťové poháriky (aj napriek niekoľkoročnému drsnému tréningu povaľovania sa v kaviarňach) stále nedokážu rozoznať chuť arabiky od robusty, určiť stupeň praženia zrniečok a ani podľa farby kávy určiť dátum zberu. Priznávam sa, som laik.


Prídem do kaviarne, vypýtam si presso s mliekom. No pri slove „mlieko“ mám z baristu pocit akoby sa môj kaviarenských život práve skončil. Nič horšie tej káve nemôžem spraviť, ako zaliať ju mliekom. Zabiť všetku chuť mliekom? Nerobte zo mňa vraha, moje chuťové bunky to tak chcú! A želajú si aj cukor, dvadsať rán bičom za túto ohavnosť!


Prídem domov. Akú kávičku si spravím? Patrím do generácie, ktorej rodičia poznali a holdovali turkovi alebo zalievanej káve. Tak výraznú vôňu kávy, akú si z detstva od nich pamätám, som už veru dávno nezaňuchal. Takže mojou voľbou (teda tá voľba závisí od toho, aký náročný bol deň) je, že si spravím turka alebo „nesku“. Počujem znovu trieskať baristov bič. Už ani doma nie som v bezpečí pred kávovou demagógiou. Potichu už len spomeniem, že moja domácnosť nevlastní ani špičkový kávovar. Je tam len kanvica!


Nehovorím, že nazývať zalievanú instantnú kávu KÁVOU je v poriadku. NIE! Pretože aj keď si kávoví odborníci hovoria čokoľvek, je to moja KÁVIČKA :)


Juraj


P.S. Aj vy radi kávičkujete a máte plnú hlavu myšlienok, dojmov, pocitov, básničiek o káve alebo zážitkov z kávy a chcete sa s nimi podeliť? Pošlite nám ich mailom na kavickujeme@gmail.com a aj vy môžete mať takýto vlastný blog na našej stránke. Tešíme sa na vás.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page