top of page

Najväčšie mylné informácie o káve II.



V predchádzajúcom článku ste sa od nás dozvedeli prvé tri mylné informácie o káve. Ak ste si článok nestihli prečítať, môžete tak urobiť TU. Dnes vám prinášame pokračovanie v podobe ďalších troch kávových omylov:


Káva je návyková


Kávu nemožno považovať v pravom zmysle slova za návykovú. Oproti tomu sa ňou istotne stáva vďaka kofeínu. Avšak, obsah kofeínu v káve je veľmi nízky na to, aby mohol vyvolať závislosť. Lenže, ak niekto vypije denne veľa kávy v priebehu niekoľkých týždňov, či mesiacov, potom jej potrebuje viac a viac na dosiahnutie požadovaného stimulačného účinku. Dôvodom je, že naša nervová sústava pri intenzívnej konzumácii kofeínu zvyšuje množstvo príslušných receptorov. Pri prerušení tohto prísunu po dobu niekoľkých dní, môže byť výsledkom aj bolesť hlavy a únava, čo možno nazvať aj ľahkými abstinenčnými príznakmi. Tu však ide skôr o psychologickú závislosť, ktorá sa so závislosťou od alkoholu, nikotínu, či iných omamných látok, ako sú ťažké drogy, nedá porovnať.


Káva pomáha k triezvosti


V najlepšom prípade môže šálka kávy po prehýrenej noci krátko pôsobiť povzbudzujúco. Takže sa po nej cítime o niečo čerstvejší. Rovnako pri bolestiach hlavy účinkuje tento teplý nápoj čas od času pozitívne. Ale treba si uvedomiť, že káva neurýchľuje znižovanie alkoholu v tele. Je to mylná predstava a patrí do zoznamu najväčších chybných informácií o káve.


Studená káva prispieva ku kráse


Nepotrebujeme ani rozsiahle vedecké poznatky na to, aby sme toto vyhlásenie poslali do ríše mýtov. Nielenže termín "krása" je vec názoru, ale nemáme žiadny vedecký dôkaz o tom, že k nej káva prispieva. K existencii tohto posledného tvrdenia tu máme dve vysvetlenia:

Čierna káva je úplne bez kalórií a stimuluje metabolizmus, predovšetkým s ohľadom na vplyv športu. Niekedy až do tej miery, že určitým spôsobom pomáha pri chudnutí. To, že studená káva nás urobí krajšími je mýtus z obdobia baroka. V tomto období bola biela pokožka ideálom krásy. Aby ich tváre boli bledé, tak kávu pili len za studena. Z horúcej kávy by im totiž mohla nabehnúť červeň.


Zdroj: www.medizin.de

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page