top of page

Káva a alkohol nie sú dobrá kombinácia



Všetci to dobre poznáme. Príde piatok večer a ako sa spieva v známej slovenskej pesničke ...v piatok večer si zresetujme hlavu... Niekedy sa tých dôvodov na „reset“ nájde viac a tak po pár pohárikoch nám príde na chuť káva, niečo, čo nás preberie a postaví opäť na triezve nohy. Je to naozaj tak? Pomôže nám káva vytriezvieť?


Pri poháriku sa veľakrát cítime zhovorčivejšími, plnými energie, no ak prestaneme popíjať, začne na nás ísť útlm. Ak sa rozhodneme pre kávičku, tak tá nám dokáže znovu naštartovať mozog a potlačiť ospalosť, pretože kofeín dokáže oklamať mozog a cítime sa tak menej opití.


Aj keď sa však cítime čulejšími, nič to nemení na fakte, že sa naše telo musí s alkohol vysporadúvať aj naďalej. Dôležité je, že káva neznižuje množstvo promile alkoholu v krvi a aj keď máme po káve pocit triezvosti, nie je tomu tak.

Kombinácia kávy a alkoholu sa prejaví aj počas noci, kedy by sme si mali oddýchnuť. Kofeín nabudí náš organizmus a po uložení sa do postele nám nedovolí zaspať. Už samotný alkohol znižuje mieru odpočinku a hĺbku spánku a káva ho v tom bude len podporovať. Takže káva a alkohol naozaj nie sú dobrá kombinácia.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page