Rozdiely medzi kávu Arabika a Robusta
Hoci arabika a robusta môžu mať na prvý pohľad podobný vzhľad - existuje celý rad rozdielov, ktoré výrazne odlišujú tieto dva populárne druhy kávy. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že káva Robusta je lacnejšia a menej kvalitnejšia v porovnaní s kávou Arabika, ktorá sa vyznačuje lepšou chuťou, ale vyššou cenou. Pozrite sa na najväčšie rozdiely medzi jednotlivými druhmi.
Podmienky pre životné prostredie Kávovník arabika zvyčajne rastie do výšky 2,5 - 4,5 m, vyžaduje teplotu medzi 15 - 24 °C a ročné zrážky asi 1200 - 2200 mm / rok. Robusta vyrastie o niečo vyššie a to až do výšky 4,5 - 6,5 m, vyžaduje teplejšie podnebie 18 - 36 °C a o niečo viac zrážok (2200-3000 mm / rok) než arabika. Pokiaľ ide o úrodu, arabika produkuje menej kávy na hektár než robusta, čím sú náklady na jej pestovanie oveľa vyššie. Tvar zrna Zrná kávovníka arabika majú mierne väčší / eliptický tvar než menšie, guľaté zrná robusty. Výrazný rozdiel medzi oboma druhmi je aj v ryhe uprostred zrna. Zrnko robusty má rovnú ryhu, zatiaľ čo zrnko arabiky má zakrivenú ryhu uprostred zrna. Obsah kofeínu Kofeín a kyselina chlorogénová (CGA) sa vyznačujú horkou chuťou a preto kávové zrná od seba odpudzujú veľa škodcov. V porovnaní medzi jednotlivými druhmi, tak Robusta obsahuje asi dvojnásobok koncentrácie oboch látok a káva tohto druhu sa vyznačuje horkejšou chuťou. Viac o kofeíne sa môžete dočítať v našom článku: Kofeín a trocha chémie. Obsah cukru Arabika obsahuje o takmer 60 % viac lipidov a takmer dvojnásobnú koncentráciu cukrov než robusta. V dôsledku toho, tieto cukry zohrávajú dôležitú úlohu v procese praženia pri vytváraní kľúčových aromatických zlúčenín.
V kaviarňach sa káva najčastejšie pripravuje zo zmesi arabicy a robusty v rôznom pomere. Spolu tak tvoria vyváženejšiu a komplexnejšiu chuť.
Obrázok: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACoffea_arabica_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-189.jpg