top of page

5 dôvodov prečo piť čiernu kávu pred cvičením



Káva má množstvo pozitívnych účinkov pre naše telo. Okrem toho, že nás dokáže pre tréningom dobiť energiou, má aj ďalšie pozitívne účinky. Vynechajte smotanu do kávy a prídavný cukor a hor sa do cvičenia. Predtým si však prečítajte, aké účinky má čierna káva na náš organizmus pred cvičením.


1. Urýchľuje spaľovanie tukov Snáď najväčším prínosom kávy pred tréningom je jej schopnosť spaľovať tuky. Ak ste si dali pred tréningom šálku čiernej kávy, môže spôsobiť, že tukové bunky budú slúžiť ako zdroj energie, na rozdiel od glykogénu. Vysoké množstvo kofeínu zrýchľuje metabolizmus, čím príde k spáleniu väčšieho množstva kalórií.

2. Zvýšenie výkonu Niekoľko štúdií preukázalo súvislosť medzi príjmom kofeínu pred cvičením a zvýšeným športovým výkonom. Správa uverejnená v Sports Medicine poukazuje na kofeín ako na "mocnú ergogenickú pomôcku" a uvádza, že športovci môžu trénovať dlhšie po konzumácii kofeínu. Ďalšia štúdia publikovaná v British Journal of Sports Science zistila, že subjekty, ktoré konzumovali kávu pred spustením 1500 metrov na bežeckom páse, dokončili svoj beh v priemere o 4,2 sekundy rýchlejšie ako u kontrolnej skupiny.

3. Zlepšuje koncentráciu Spolu s väčšou dávkou energie, poskytuje čierna káva aj zvýšenie duševnej koncentrácie. Zlepšená koncentrácia pomôže udržať cvičenie produktívne a efektívne.


4. Znižuje bolesť svalov Výskumníci z University of Illinois zistili, že subjekty, ktoré konzumovali kávu pred cvičením pocítili menšiu bolesť svalov počas svojho tréningu ako ich kolegovia, ktorí kávu pred cvičením nevypili. Umožnilo im to tak dokončiť viac opakovaní s vyššou odolnosťou počas silového tréningu.

5. Zabraňuje ochoreniam Ďalšou výhodou pitia kávy je, že pomáha chrániť naše telo pred chorobami. Káva obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Podľa štúdie z roku 2011, publikovanej v Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pitie kávy môže pomôcť pri ochoreniach ako diabetes, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a určitých formách rakoviny.



Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page