top of page

Prečo si spraviť v práci prestávku na kávu?



Káva je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. V práci fráza „poďme si dať kávu“ v prenesenom význame znamená „poďme sa porozprávať“. Okrem toho nám prestávka na kávu ponúka okamih vypnutia od práce a papierov, ktoré nás na stole čakajú. Je teda len na nás, či vypneme pri zalievanej káve, instantnej káve alebo espresse.


Prestávka na kávu je vynález 20. storočia. Pojem „coffee break“ bol pomerne neznámy do roku 1952, kedy spoločnosť Pan American Coffee Bureau spustila reklamnú kampaň „Dajte si prestávku na kávu a dostanete to, čo vám káva môže dať“.


Prečo je teda dobré, robiť si v práci prestávku na kávu? Prekvapenie! Káva nás udrží v pozornosti

Existuje veľa štúdií, ktoré ukazujú, že kofeín pomáha pracovníkom zlepšovať ich výkon a to najmä v prípade, keď pracujú v čase, kedy väčšina z nás spí, teda majú „nočnú“. Vedci, ktorí študujú nočné smeny pracovníkov, považujú kávu za účinný prostriedok v boji proti „ospalému efektu“ a pracovníci, ktorí pijú kávu, robia menej chýb ako ich kolegovia bez „dávky“ kofeínu.


Káva ako sociálne mazivo

Spoločné pitie kávy s kolegami vytvára pozitívne sociálne skupiny a vplýva na celkovú klímu vo firme. Zamestnanci tak rozoberú rôzne pracovné témy a získajú pohľad aj od iného nezainteresovaného kolegu na vec, ktorú práve riešia. Je zrejmé, že sa pri káve často krát preberajú aj súkromné záležitosti, ale určite dáte za pravdu rovnici „spokojný súkromný život = lepšia nálada v práci“.


Iná štúdia zistila, že pri neformálnych stretnutiach pri káve sa stierajú rozdiely vyplývajúce z firemnej organizačnej štruktúry. Pri káve tak môžeme zapôsobiť na veľkého šéfa a nová kariéra je na svete.


Najlepší čas na kávu je okolo druhej poobede

Britský National Health Service predpokladá, že najnižšiu úroveň našej energie v práci dosiahneme okolo 14:16 hodiny. Táto hodina je teda najvhodnejším časom, kedy by sme mali doplniť energiu šálkou kávičky. Účinky kávy na ľudské telo závisia od rôznych faktorov (veku, hmotnosti, pohlavia), ale jej účinky by sa mali dostaviť v priemere do 30 minút o vypitia. Do štvrtej tak ešte čo to stihneme porobiť.


Kaviarne sú aj bez kávy dobrým miestom pre prácu

Štúdie v Journal of Consumer Research skúmali účinky hluku na kreativitu. Zistili, že nízke až stredné úrovne okolitého zvuku, ktoré mimochodom nájdete aj vo vašej obľúbenej kaviarni, zlepšujú kreativitu. Nebolo by príjemné mať kanceláriu priamo v kaviarni?


Baristi pijú najviac kávy

Hneď za nimi nasledujú kuchári, servisní pracovníci, vedci, obchodní zástupcovia, PR a marketing pracovníci, zdravotné sestry, pracovníci v médiách a spisovatelia.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page