Bezkofeínová káva
Zvláštnym druhom kávy je bezkofeínová káva, teda káva, v ktorej bol zredukovaný obsah kofeínu. Tento proces prebieha ešte pokiaľ je zrno zelené, teda pred pražením.
Existujú dva základné postupy odstraňovania kofeínu z kávy – pomocou organických rozpúšťadiel alebo tzv. švajčiarskou „mokrou“ metódou. V prvom prípade sa zrnká kávy napučia (vodnou parou), aby sa rozpúšťadlo, ktoré viaže kofeín, dostalo do vnútra zrna. Tento postup sa niekoľkokrát opakuje a potom prichádza na rad sušenie. Mokrá metóda je drahší variant odstraňovania kofeínu. Zrnká kávy sú namáčané vo vode pre vylúhovanie kofeínu. Na uhlíkových filtroch sa potom z vody odstraňuje kofeín, výluh bez kofeínu sa používa na dekofeinizáciu kávy. Potom sa zrná vysušia, aby dosiahli požadovanú hranicu vlhkosti.
Jedna šálka bezkofeínovej kávy obsahuje v priemere 1,5 – 5 mg kofeínu, na rozdiel od klasickej kofeínovej kávy, ktorá obsahuje 80 – 100 mg kofeínu.
Zvláštnou kapitolou je kávovník rastúci v Kamerunu - Coffea charrieriana, ktorý je pomenovaný po profesorovi André Charrierovi. Tento kávovník je zaujímavý tým, že neobsahuje žiadny kofeín. Je to zatiaľ jediný takýto druh kávovníka. V budúcnosti by sa mohol stať prirodzeným zdrojom bezkofeínovej kávy.