Praženie a mletie

 

Počas praženia sa vytvára charakteristická aróma a chuť kávy. Je známych viac ako 1000 rôznych zložiek arómy kávy. Podľa zmeny podmienok praženia je možné dosiahnuť špecifickú arómu finálneho profilu kávy podľa preferencií zákazníkov. Zelené kávové zrná sa zahrievajú na teplotu medzi 180 °C a 240 °C po dobu 1,5 až 20 minút. Silnejšie praženie vytvorí tmavšiu farbu a intenzívnejšiu arómu a chuť.

Káva je zvyčajne pečená v horizontálnych rotačných bubnoch, ktoré sú vykurované zospodu alebo v špeciálnych komorách, kde je káva vyhrievaná horúcim vzduchom. Po pražení sa zrnká ochladia na teplotu miestnosti a sú pripravené k predaju spotrebiteľovi. 

Ak je nutné, tak pražené kávové zrnká môžu byť mleté v mlynčekoch na kávu. Finálna veľkosť pomletých zrniek musí byť prispôsobená pre individuálne použitie (espresso stroj, instantná káva...).