top of page

Zloženie kávy a nutričné informácie

 

Čierna káva neobsahuje žiadne významné množstvo makronutrientov, tukov, sacharidov a bielkovín, preto obsahuje iba 1-2 kcal na 100 ml (1). Dôležité však je, či je káva podávaná s pridaním mlieka, smotany, cukru alebo iných sladidiel.

 

Čierna káva obsahuje rad stopových prvkov, najmä horčík a draslík, úroveň sodíka je veľmi nízka. Finálnu kvalitu a obsah stopových prvkov ovplyvňuje napríklad tvrdosť vody a to najmä v súvislosti s úrovňou vápnika a horčíka.

 

Káva a hydratácia

Čierna káva obsahuje viac ako 95 % vody a podľa najnovších výskumov, pri konzumácii s mierou, nevedie k dehydratácii.  Štúdie preukázali, že konzumácia kávy a to až do 5 šálok kávy denne, nespôsobuje dehydratáciu (2). Môže byť vyvolaný mierny diuretický účinok, ale nie je dostatočne silný, aby prevážil výhody príjmu tekutín z konzumácie kávy (2). Výskum naznačuje, že mierna konzumácia kofeínu nemení stav celkovej telesnej vody a distribúciu tekutín (3) a pitie kofeínových nápojov ako napr. kávy, môže prispieť k splneniu požiadaviek tela na tekutiny (4).

Káva tiež samozrejme obsahuje celý rad látok, vrátane kofeínu, antioxidantov a diterpénov. To prispieva nielen k unikátnej chuti, ale tiež k dobre preskúmaným účinkom kávy na zdravie.

Kofeín
Kofeín je hlavná farmakologicky účinná látka v káve, ktorá pôsobí ako mierny stimulant centrálneho nervového systému. Kofeín sa vyskytuje v asi 60 druhov rastlín (kakaové bôby, čajové lístky a kávové zrná), navyše je kofeín pridávaný do mnohých populárnych sýtených nápojov a je tiež súčasťou radu farmakologických prípravkov a liekov. Klasická šálka kávy obsahuje približne 80 - 100 mg kofeínu. Rozsiahly výskum preukázal blahodarné účinky kofeínu  - ako je napríklad zlepšenie pozornosti (5), bdelosti (5) a fyzickej výkonnosti (6). U niektorých ľudí sa však môžu vyskytnúť nežiaduce účinky, ako sú poruchy spánku (7).


Antioxidanty
Káva samozrejme obsahuje celý rad látok, ktoré vykazujú antioxidačné vlastnosti. Rad štúdií preukázali zvýšenie hladiny antioxidantov po konzumácii kávy (12, 13, 14, 15, 16).
Niekoľko faktorov (napr. úroveň praženia , pridávanie mlieka a sladidiel) môžu ovplyvniť úroveň antioxidantov a špecifických látok v šálke kávy. Ako sa zdá, rôzne antioxidačné zlúčeniny nájdené v káve, vykazujú rôzne účinky na ľudský organizmus, preto je tu potreba ďalšieho výskumu na potenciálne ľudské zdravie.

Diterpény
Diterpény - cafestol a kahweol, sú oba prirodzene prítomné v káve. Štúdie ukázali, že vysoká spotreba týchto látok môže zvýšiť sérové ​​hladiny celkového a LDL cholesterolu (17).
Vplyv do značnej miery súvisí so spôsobom varenia, všeobecne platí, čím vyšší stupeň filtrácie kávy, tým menší obsah diterpénov. Turecká a nefiltrovaná káva teda obsahuje najväčšie množstvo diterpénov, najmenej naopak filtrovaná a instantná káva.

Niektoré štúdie naznačujú, že diterpény môžu mať tiež ochrannú úlohu proti niektorých typom rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva (19), aj keď je potrebný ďalší výskum, aby mohli byť formulované akékoľvek závery.

 

Odkazy a zdroje:

www.coffeeandhealth.org

1 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.
2 Philip P. et al. (2006) The effects of coffee and napping on nighttime highway driving: a randomized trial. Ann Intern Med, 144:785-91.
3 Horne J. et al. (1999) Vehicle accidents related to sleep: a review. Occup Environ Med, 56:289-94.
4 Smith A.P. (2005) Caffeine at work. Hum Psychopharmacol, 20:441-5.
5 Smith A.P. et al. (1997) Caffeine and the common cold. J Psychopharmacol, 11:319-24.
6 Smith A.P. et al. (1990 -1991) Effects of caffeine given before and after lunch on sustained attention. Neuropsychobiology, 23:160-3.
7 Ker K et al. (2010) Caffeine for the prevention of injuries and errors in shift workers. Cochrane Database Syst Rev, 12(5):CD008508.
8 Schmitt J.A.J. et al. (2005) General methodological considerations for the assessment of nutritional influences on human cognitive functions. European Journal of Nutrition, 44:459-464.
9 Roehrs T. et al. (2008) Caffeine: sleep and daytime sleepiness. Sleep Med Rev, 12:153-62.
10 Drapeau C. et al. (2006) Challenging sleep in aging: the effects of 200 mg of caffeine during the evening in young and middle-aged moderate caffeine consumers. J Sleep Res, 15:133-41.
 11 Carrier J. et al. (2009) Effects of caffeine on daytime recovery sleep: A double challenge to the sleep-wake cycle in aging. Sleep Med, 10:1016-24.
12 Birkett D.J. et al. (1991) Caffeine renal clearance and urine caffeine concentrations during steady state dosing. Implications for monitoring caffeine intake during sports events. Br J Clin Pharmacol, 31:405-8.
13 Retey J.V. et al. (2007) A genetic variation in the adenosine A2A receptor gene (ADORA2A) contributes to individual sensitivity to caffeine effects on sleep. Clin Pharmacol Ther, 81:692-8.
14 Cornelis M.C. et al. (2007) Genetic polymorphism of the adenosine A2A receptor is associated with habitual caffeine consumption. Am J Clin Nutr, 86:240-4.
15 Sin C.W.M. et al. (2008) Systematic review on the effectiveness of caffeine abstinence on the quality of sleep. J Clin Nursing, 18:13-21.
16 World Health Organisation (2010) Mental and behavioural disorders. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision.
17 Nehlig A. et al. (2000) Dose-response study of caffeine effects on cerebral functional activity with a specific focus on dependence. Brain Res, 858:71-77.
18 American Psychiatric Association. (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed., text rev).
19 Nehlig A. (2004) Are we dependent on coffee and caffeine: an update. Coffee, Tea, Chocolate and the Brain. CRC Press, 133-146.

bottom of page