Pestovanie kávy / Druhy kávy

Kávovník je malý, vždy zelený krík z rodu Coffea. Má hladké, oválne listy,
jazmínovo voňavé biele kvety. Jeho najskôr zelené, neskôr žlté a nakoniec červené dužinaté plody ukrývajú po dve semená – to sú kávové zrná.

 

Kávovník začne dávať úrodu tri - štyri roky po výsadbe. Maximum jeho úrody je niekedy medzi piatym a desiatym rokom a môže dávať úrodu asi 30 rokov.

 

Pre produkciu semien sa najčastejšie pestujú 2 druhy kávy:

- kávovník arabský (Coffea arabica)

- kávovník robusta (Coffea canephora)

 

Coffea arabica je veľký krík s tmavo - zelenými oválnymi listami. Plody sú zrelé na 7 až 9 mesiac, zvyčajne obsahujú dve kávové zrná. Ak sa vyvíja len jedno zrno, nazýva sa peaberry. Káva Arabica tvorí tri štvrtiny kávy pestovanej po celom svete. Pestuje sa v Latinskej Amerike, strednej a východnej Afrike, v Indii a Indonézii.

Coffea robusta je robustný ker alebo malý strom, ktorý dorastá až do výšky 10 metrov. Plody dozrievajú dlhšie ako plody Coffea arabica, až 11 mesiacov. Semená sú oválneho tvaru a sú menšie než semená arabica. Prevažne sa pestuje v strednej a západnej Afrike, v celej juhovýchodnej Ázii a do istej miery aj v Brazílii.

Rastie medzi trópmi Raka a Kozorožca, vyhovuje mu teplota okolo 15 - 24 °C (Coffea arabica) a 24 – 30 °C pre Coffea robusta, ktorej sa môže dariť v teplejšom podnebí a v drsnejších podmienkach. Káva potrebuje ročné zrážky 1500-3000 mm. Káva Arabica sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach, často v hornatých oblastiach. Káva Robusta môže byť pestovaná v nadmorskej výške asi 800 metrov. Najväčšou krajinou vyvážajúcou kávu je Brazília, v rokoch 1995-1999 Vietnam strojnásobil vývoz a stal sa tak hlavným producentom kávy Robusta. Indonézia je tretím najväčším vývozcom a najväčším výrobcom kávy Arabica.