O KÁVE

Pestovanie kávy

 

Kávovník je malý, vždy zelený krík z rodu Coffea. Má hladké, oválne listy, jazmínovo voňavé biele kvety. Jeho najskôr zelené, neskôr žlté a nakoniec červené dužinaté plody ukrývajú po dve semená – to sú kávové zrná... čítať viac

 

 

Úroda

 

Káva sa teda častejšie pestuje v hornatých oblastiach, kde používanie mechanických kombajnov býva často krát vylúčené a plody sa teda zbierajú ručne. Výnimkou je napríklad zber kávy v Brazílii, ktorá je relatívne plochou a rozlohovo obrovskou krajinou, čo umožňuje použitie strojov pri zbere... čítať viac 

 

 

Prvotné spracovanie

 

Po zbere je ďalším krokom odstránenie kávového semena zo zrelého plodu. To možno vykonať dvoma spôsobmi: suchá metóda a mokrá metóda... čítať viac

 

 

Praženie a mletie

 

Počas praženia sa vytvára charakteristická aróma a chuť kávy. Je známych viac ako 1000 rôznych zložiek arómy kávy. Podľa zmeny podmienok praženia je možné dosiahnuť špecifickú arómu finálneho profilu kávy podľa preferencií zákazníkov... čítať viac

 

 

Pôvod

 

Brazília je najväčším producentom a vývozcom kávy a druhý najväčší národ konzumujúci kávu. Obchod s kávou tu zamestnáva viac ako päť miliónov ľudí a podieľa sa z 30 % na celkovej svetovej distribúcii kávy... čítať viac

 

 

Zloženie a nutričné informácie

 

Čierna káva neobsahuje žiadne významné množstvo makronutrientov, tukov, sacharidov a bielkovín, preto obsahuje iba 1-2 kcal na 100 ml (1). Dôležité však je, či je káva podávaná s pridaním mlieka, smotany, cukru alebo iných sladidiel... čítať viac

 

 

Bezkofeínová káva

 

Zvláštnym druhom kávy je bezkofeínová káva, teda káva, v ktorej bol zredukovaný obsah kofeínu. Tento proces prebieha ešte pokiaľ je zrno zelené, teda pred pražením... čítať viac

 

 

Vybrané články