top of page
O KÁVE
Pestovanie kávy
Kávovník je malý, vždy zelený krík z rodu Coffea. Má hladké, oválne listy, jazmínovo voňavé biele kvety. Jeho najskôr zelené, neskôr žlté a nakoniec červené dužinaté plody ukrývajú po dve semená – to sú kávové zrná... čítať viac
Úroda
Káva sa teda častejšie pestuje v hornatých oblastiach, kde používanie mechanických kombajnov býva často krát vylúčené a plody sa teda zbierajú ručne. Výnimkou je napríklad zber kávy v Brazílii, ktorá je relatívne plochou a rozlohovo obrovskou krajinou, čo umožňuje použitie strojov pri zbere... čítať viac
Prvotné spracovanie
Po zbere je ďalším krokom odstránenie kávového semena zo zrelého plodu. To možno vykonať dvoma spôsobmi: suchá metóda a mokrá metóda... čítať viac
Praženie a mletie
Počas praženia sa vytvára charakteristická aróma a chuť kávy. Je známych viac ako 1000 rôznych zložiek arómy kávy. Podľa zmeny podmienok praženia je možné dosiahnuť špecifickú arómu finálneho profilu kávy podľa preferencií zákazníkov... čítať viac
Pôvod
Brazília je najväčším producentom a vývozcom kávy a druhý najväčší národ konzumujúci kávu. Obchod s kávou tu zamestnáva viac ako päť miliónov ľudí a podieľa sa z 30 % na celkovej svetovej distribúcii kávy... čítať viac
Zloženie a nutričné informácie
Čierna káva neobsahuje žiadne významné množstvo makronutrientov, tukov, sacharidov a bielkovín, preto obsahuje iba 1-2 kcal na 100 ml (1). Dôležité však je, či je káva podávaná s pridaním mlieka, smotany, cukru alebo iných sladidiel... čítať viac
Bezkofeínová káva
Zvláštnym druhom kávy je bezkofeínová káva, teda káva, v ktorej bol zredukovaný obsah kofeínu. Tento proces prebieha ešte pokiaľ je zrno zelené, teda pred pražením... čítať viac
Vybrané články
bottom of page