top of page

Najväčšie mylné informácie o káve I.



Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje sveta. Vďaka svojej výbornej chuti a výraznej aróme sa vypracovala na obľúbený nápoj, ktorý sa podáva skoro všade. Preto niet divu, že zásluhou takej obrovskej popularity koluje o nej množstvo mylných, či zavádzajúcich informácií. My vám prinášame prvé tri z nich:


1. Káva poškodzuje srdce a vyvoláva hypertenziu*

Je známe, že káva obsahuje kofeín, ktorý stimuluje centrálnu nervovú sústavu a srdcovú činnosť. Obsah kofeínu sa líši v závislosti od druhu kávy a jej prípravy. 100 ml prekvapkávanej kávy ukrýva asi 80 mg kofeínu. Pre porovnanie: také isté množstvo coly obsahuje iba 10 mg. Avšak početné štúdie preukázali, že káva riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je infarkt myokardu a cievne mozgové príhody nezvyšuje. Naopak, v miernom požívaní sa riziko záchvatu mŕtvice dokonca znižuje. To isté platí aj pre riziko diabetes mellitus - cukrovke 2. typu. Samozrejme ľudia s relevantnou anamnézou, ako je napr. hypertenzia, by mali byť pri konzumácii kávy opatrní. Všeobecne sa neodporúča piť viac ako 5 šálok kávy denne.


2. Káva je nezdravá na žalúdok


Káva sama o sebe nášmu žalúdku neškodí, je to skôr v jej pražení. V prípade, ak sú kávové zrná pri veľmi vysokej teplote krátko pražené, vznikajú horké látky, ktoré útočia na žalúdok. Dlhším a jemnejším pražením získame nápoj, ktorý bude k nášmu žalúdku šetrnejší. Ak máte pocit, že práve vaša káva je z rýchlo pražených zŕn, skúste si do nej pridať mlieko. 3. Káva spôsobuje problémy so spánkom

Toto tvrdenie nie je až také ľahké potvrdiť alebo vyvrátiť. Hoci kofeín má povzbudzujúci účinok, na druhej strane rozširuje cievy. Ide o chemickú zlúčeninu, ktorá stimuluje špecifické procesy na synapsách, čím dochádza k excitácii, zvýšeniu energie. Tento účinok netrvá príliš dlho za predpokladu, že ste vypili jednu - dve šálky kávy. Kofeínom spôsobená vyzodilatácia* má za následok prekvapivé zníženie krvného tlaku a tepovej frekvencie. Čiže káva môže mať upokojujúce účinky a tiež zlepšovať koncentráciu. To či káva spôsobuje problémy so spánkom nie je vôbec jednoznačné. Existuje mnoho ľudí, ktorí kávu nepijú a majú ťažkosti so spánkom. Každé telo reaguje inak.

* hypertenzia – zvýšený krvný tlak

* vazodilatácia - rozšírenie ciev

Zdroj: medizin.de

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page