KÁVA V MÉDIÁCH
Káva je stále populárnou témou v médiách. Prinášame vám prehľad krátkych správ o káve z celého sveta, ktoré sú publikované v najznámejších svetových médiách. Kliknite na odkaz a dostanete sa priamo na zahraničnú stránku.
Mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko CVD úmrtia
ISIC zverejnila správu z výročného kongresu Európskej asociácie pre kardiovaskulárnu prevenciu a rehabilitáciu zdôrazňujúcu potenciálnu úlohu spotreby kávy pri znižovaní rizika CVD úmrtnosti (úmrtia spojené s kardiovaskulárnymi problémami). Vedecké dôkazy naznačujú, že konzumácia zahrňujúca tri až päť šálok kávy denne môže znížiť toto riziko a to až o 21%.
Píše o tom: Daily Mirror, Medical Xpress, Science World Report, ABC Spain, Noticias Sin a Kurier.
Nahradenie sladkých nápojov nesladenou kávou môže znížiť riziko cukrovky
Diabetes je stále populárnou tému v médiách. Nový výskum publikovaný v časopise Diabetologia poskytol ďalšie dôkazy o spojení medzi konzumáciu kávy a rizikom cukrovky 2. typu. Štúdia uviedla, že nahradenie jedného nealkoholického nápoja vodou, nesladeným čajom alebo kávou, môže znížiť rýchlosť diabetu až o 25 %.
Píše o tom: Daily Mail, The Guardian, NY Times Blog, LA Times a Canarias 7.
U mužov, ktorí pijú dve šálky kávy denne je menej pravdepodobný výskyt erektilnej dysfunkcie
Podľa nového výskumu zverejneného v časopise PLOS One bola u mužov, ktorí pijú dve šálky kávy denne, až o 42% menšia pravdepodobnosť výskytu erektilnej dysfunkcie. Do štúdie sa zapojilo viac ako 3000 mužov. Bolo tiež oznámené, že táto hodnota bola znížená na 39 % pri pití troch šálok za deň, a že vplyv bol znížený u mužov s diabetom.
Píše o tom: The Independent , Forbes, Huffington Post, Yahoo!, Bild, Wochenblatt.de, Morgen Post, Novosti, Bezformata, Odnako.su.
Dve šálky kávy denne by mohli znížiť na polovicu riziko recidívy karcinómu prsníka
Spolupráca medzi švédskymi a britskí vedcami odhalila ďalšie podrobnosti o vzťahu medzi spotrebou kávy a rakovinou prsníka. Kombináciou klinickej liečby a životného štýly s údajmi viac ako 1000 pacientov, boli vedci schopní preukázať, že káva inhibuje rast nádorov a znižuje riziko recidívy u žien, ktoré boli už predtým liečené s drogou tamoxifén.
Píše o tom: Medical Xpress, Science World Report, Medical News Today, Examiner.com, La Nutrition, Tiscali, NU.nl, Expressen.se, Radio Sweden, Nyheter.se a SVT.
Ako sa vyrába káva vo veľkom
Zaujímalo by vás ako sa káva vyrába vo veľkých závodoch zvučných mien? Nás určite áno. Preto vám radi predstavujeme video z programu Jídlo, s.r.o. Tvorcovia sa v tomto diele rozhodli navštíviť taliansky prístav Terst a v ňom sídliacu spoločnosť Illy. V programe sa dozvieme niečo o praktikách výberu kávových zŕn z celého sveta, niečo o ich triedení, spracovaní, testovaní až po finálne balenie a kontrolu.
Spotreba kávy a znížené riziko cukrovky 2. typu
ISIC zverejnil svoju výročnú správu opisujúcu úlohu spotreby kávy pri znížení rizika diabetu 2. typu. Správa dospela k záveru, že pravidelná a mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu až o 25%.
Píše o tom: Mail Online, Huffington Post, Medical Daily a Yahoo.
Spotreba kávy a hladina pečeňových enzýmov
Výskum od Xiao et al. skúmal konzumáciu kávy na 27 793 ľuďoch od roku 1999 do roku 2010. Vedci zistili, že v porovnaní ľudí, ktorí kávu nepijú s tými, ktorí pili tri šálky kávy denne, je o 25% nižšia pravdepodobnosť abnormálnych hladín pečeňových enzýmov.
Píše o tom: Mail Online, Netdoctor, Medical News Today a Yahoo.
Konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku tinnitu
(tinnitus - ušné šelesty ako hučanie, pískanie v ušiach)
Výskum publikovaný v časopise American Journal of Medicine, ktorý zahŕňal viac ako 65.000 žien, naznačuje, že pitie štyroch až piatich šálok kávy denne môže znížiť riziko vzniku tinnitu o 15 %. Tieto nálezy boli široko medializované v medzinárodných médiách.
Píše o tom: The Daily Telegraph, Health.com, The Health Site, PBS News Hour, Science World Report a Medical Daily
Konzumácia kávy môže odvrátiť ochorenie ďasien
American Academy of Periodontology publikovala výskum, ktorý dospel k záveru, že vyššia konzumácia kávy má malý, ale významný ochranný účinok proti ochoreniu parodontu u dospelých mužov.
Píše o tom: Medical Xpress, Medical Daily, Daily Mail, Dentistry Today
Káva a športový výkon
Nová správa z British Coffee Association naznačila, že ľudia, ktorí pili dve šálky kávy pred cvičením boli schopní cvičiť o 30% dlhšie. Tiež bolo zistené, že kofeín zlepšuje vytrvalosť a výkon pri športoch vysokej intenzity, ako je cyklistika, futbal a beh.
Píše o tom: Daily Express, MailOnline a Female First
Konzumácia kávy a zubný kaz
Výskumníci z Brazílie testovali zuby spolu s extraktom z Kávovníka robusta (Coffea canephora, Coffea robusta) čo je bežný typ kávových zŕn. Výsledky ukázali, že káva aktívne narušila bakteriálne biofilmy, ktoré spôsobujú zubný povlak a sú hlavnou príčinou zubného kazu.
Píše o tom: The Australian, Daily Telegraph a The Independent
Káva a poškodenie sietnice
Štúdie z Cornell University ukázali, že pitie kávy môže chrániť pred zhoršujúcim sa zrakom a slepotou.
Píše o tom: Huffington Post, Daily Mail, Medical News Today a CBS News
Káva a diabetes
Nedávna štúdia zistila, že zvýšenie spotreby kávy v priemere o jeden a pol šálky denne znižuje u jednotlivca riziko vzniku diabetu 2. typu o 11%. Výskumníci tvrdia, že u konzumentov kávy, ktorí pijú viac ako tri šálky denne sa toto riziko vzniku diabetu 2. typu znižuje až o 37%. Na druhej strane tí, ktorí znížili svoj príjem kávy o jednu šálku denne alebo viac majú o 17% vyššie riziko vzniku cukrovky.
Píše o tom: New York Times, Daily Telegraph, French Tribune a Los Angeles Times
Káva a rakovina pečene
Výsledky prezentované na každoročnom aprílovom stretnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny ukázali, že čím viac šálok kávy človek pije, tým nižšie je riziko vzniku hepatocelulárneho karcinómu - najbežnejší typ rakoviny pečene. Výskumníci zistili, že tí, ktorí konzumujú tri šálky denne majú nižšie riziko vzniku HCC až o 29% a tí, ktorí konzumujú štyri alebo viac šálok majú znížené riziko až o 42%.
Píše o tom: Health Canal, The Scientist a Los Angeles Times
Káva a zdravie – verejná mienka
Prieskum z roku 2000 vykonaný World Cancer Research Fund upozorňuje na mylné predstavy dospelých o káve. Výsledky výskumu ukázali, že jeden z desiatich ľudí verí, že káva spôsobuje rakovinu, hoci nie je žiaden vedecký dôkaz, ktorý by to preukázal.
Píše o tom: The Independent, Huffington Post a The Guardian
Kofeín by mohol zvýšiť pamäť
Vedci našli dôkaz, že kofeín môže mať vplyv na posilnenie pamäti, pričom tento účinok môže trvať po dobu najmenej 24 hodín.
Píše o tom: BBC, Independent, The New Scientist a Men's Health
Pitie troch šálok kávy denne by mohlo znížiť na polovicu riziko rakoviny pečene
Výskum publikovaný v Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology naznačil, že pitie troch šálok kávy denne môže znížiť riziko vzniku rakoviny pečene až o 50%.
Píše o tom: Mail Online, The Huffington Post, News Medical
Káva môže znížiť recidívu rakoviny prsníka
Vedci z Univerzity v Lunde zistili, že ženy, ktoré pili jednu - dve šálky kávy každý deň, keď užívali liek na rakovinu prsníka Tamoxifen, mali mieru recidívy rakoviny o polovicu menšiu, než ženy, ktoré nepili kávu pri užívaní lieku.
Píše o tom: The Huffington Post, The Inquisitr a Medical Xpress
Čaj a káva obmedzujú riziko cievnej mozgovej príhody
13-ročnou štúdiou s viac než 83.000 ľuďmi bolo zistené, že ľudia, ktorí pijú aspoň jednu šálku kávy alebo dve šálky zeleného čaju denne, majú o 32 percent nižšie riziko krvácania do mozgu. Výskum japonského Národného mozgového a kardiovaskulárneho centra (National Cerebral and Cardiovascular Centre) je zverejnený v časopise Journal of American Heart Association.
Píše o tom: The Huffington Post, French Tribune, The Daily Telegraph a The Daily Mail
Spotreba kofeínu znižuje pravdepodobnosť nehody o 63%
Nová štúdia publikovaná v The British Medical Journal, naznačuje, že pitie kofeínových nápojov, ako je káva, čaj a energetické nápoje alebo užívanie kofeínu tabletách, „môže významne chrániť proti riziku nehody" na dlhé vzdialenosti u vodičov ťažkých vozidiel.
Píše o tom: BBC Online a French Tribune
Grécka káva by mohla byť kľúčom k dlhovekosti
V novej štúdii publikovanej vo Vascular Medicine, vedci skúmajúci kardiovaskulárne zdravie veria, že šálka varenej gréckej kávy drží kľúč k vysokej miere dlhovekosti na gréckom ostrove Ikaria, kde 1% obyvateľov má okolo 90 rokov (v porovnaní s 0,1 % vo všeobecnej populácii).
Píše o tom: Fox News, The Greek Reporter, The Daily Mail a Medical Daily