Zdroje kofeínu

Kofeín je alkaloid prirodzene sa vyskytujúci v niektorých 60 rastlinných druhoch, z ktorých sú kakaové bôby , čajové lístky a kávové zrná asi najznámejšie. Kofeín je pridaný do mnohých populárnych nealkoholických nápojov a je tiež súčasťou množstva farmakologických prípravkov a voľno predajných liekov.

Obvyklé množstvá v potravinách a nápojoch
Množstvo spotrebovaného kofeínu v nápojoch sa značne líši a závisí napríklad na sile nápoja a tiež na veľkosti šálky. Je známe, že káva robusta obsahuje viac kofeínu než arabica. Priemerne veľká šálka rozpustnej kávy obsahuje asi 65 mg kofeínu, zatiaľ čo šálka praženej a mletej kávy obsahuje asi 85 mg. 30 ml espresso obsahuje asi 50-60 mg kofeínu. Plechovka coly alebo šálka čaju obsahuje 25-45 mg kofeínu. Káva bez kofeínu všeobecne obsahuje dávku kofeínu 1-5 mg.
Napríklad 30 g mliečna čokoláda obsahuje 1-15 mg kofeínu a horká čokoláda 20-120 mg kofeínu.
 

Obsah kofeínu v nápojoch a potravinách

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: www.coffeeandhealth.org