top of page

Ako si pripraviť lahodnú šálku kávy


Existuje veľa spôsobov ako si pripraviť lahodnú šálku kávy. Spôsob, ktorý zvolíme by mal byť na základe našich potrieb a našich požiadaviek, či už uprednostňujeme silnejšiu alebo miernejšiu chuť kávy. Kvalita a chuť pripravenej kávy závisí nielen od procesu varenia, ale aj od druhu kávy, ktorú sme zvolili. Napríklad, z ktorého regiónu káva pochádza, z ktorej odrody a podobne. Bez ohľadu na toto všetko prinášame „návrhy“ a tipy na čo všetko dbať, aby sme si pripravili čo najlepšiu šálku kávy. Vybavenie Uistíme sa, že naše zariadenie, v ktorom sa chystáme pripraviť si kávu, je dôkladne vyčistené a opláchnuté teplou vodou. Zvyšky starej, prechádzajúcej pripravovanej kávy môžu meniť chuť tej nasledujúcej.

Káva Snažíme sa kúpiť si kávu ihneď po tom, ako bolo pražená. Čerstvá káva je predsa základom vynikajúcej chuti. Ako sme už spomínali, kávu kupujeme len v primeranom množstve, teda v takom, aby sme nakúpenú kávu stihli spotrebovať v období 1 až 2 týždňov.

Mletie Ak si zakúpime celo zrnkovú kávu, melieme ju čo možno časovo najbližšie k momentu, kedy ju budeme pripravovať. Tiež by sme nemali podceňovať ani význam veľkosti zrniečok už pomletej kávy. Ak káva chutí príliš horko, môže to byť tým, že je príliš na jemno pomletá. Pri mletí kávy treba vždy zvážiť, akým spôsobom budeme kávu pripravovať (zalievaná, prekvapkávaná, cez filter a pod.) Pred použitím kávy, môžeme medzi prstami trieť pomletú kávu a cítiť tak stupeň mletia a pocítiť tiež rozdiel vo veľkosti zrniečok. Voda Voda, ktorú používame, je veľmi dôležitá pre kvalitu výslednej šálky kávy. V prípade, ak voda z kohútika nie je dobrá (napr. veľmi chlórová), používame filtrovanú alebo balenú vodu. Ak už používame vodu z vodovodu, nechajme ju chvíľku odtiecť pred napustením do kanvice. Samozrejme, nepoužívame destilovanú alebo zmäkčovanú vodu.

Pomer kávy a vody Všeobecným vodítkom je 1 polievková lyžica mletej kávy pre každých 200 ml vody. Samozrejme je toto množstvo upravované tak, aby vyhovovalo individuálnym potrebám a požiadavkám každého z nás.

Teplota vody pri varení Náš kávovar by mal udržiavať teplotu vody medzi 90-95 stupňov Celzia pre optimálnu extrakciu. Chladnejšia voda môže spôsobiť „slabosť“ kávy, zatiaľ čo voda príliš horúca môže spôsobiť stratu kvality a chuti kávy. Ak si kávu budeme variť ručne, necháme vodu zovrieť a pred zaliatím kávy ju necháme chvíľku ochladnúť. Dôležité je aj množstvo času, kedy je káva v kontakte s vodou. Napríklad pri príprave espressa je čas krátky, asi iba 20-30 sekúnd. Ak chuť kávy nie je optimálna, je možné, že čas varu je príliš dlhý alebo krátky. Oplatí sa experimentovať s dobou kontaktu (káva vs. voda) tak, aby sme našli chuť, ktorá nám bude perfektne vyhovovať. Potom, čo sa káva uvarí

Uvarená káva by mala byť servírovaná ihneď, najlepšie do vyhriatych šálok. Uvarená káva totiž rýchlo začne strácať svoje optimálne chute. Preto by sme mali pripravovať také množstvo kávy, ktoré budeme vedieť okamžite spotrebovať. Ak káva nebude podávaná ihneď po uvarení, mala by sa umiestniť do izolovanej termosky a vypiť ju v najbližších 45 minútach. Uvarenú kávu nikdy nezohrievame. Užite si svoju kávu !

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page