top of page

Káva nesúvisí so zažívacími problémami, tvrdia výskumy

The Institute for Scientific Information on Coffee sa zaoberá výskumom ohľadom spotreby kávy a tráviaceho zdravia. Inštitút vypracoval nový článok, v ktorom skúma spoločné a mylné predstavy ohľadom spotreby kávy a tráviaceho zdravia. Zdôrazňuje, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by konzumácia kávy bola spojená s radom zažívacích zdravotných problémov, ako je napríklad reflux, dyspepsia (tráviace ťažkosti), IBS (syndróm dráždivého čreva) alebo zápcha. Medzi hlavné výhody vyplývajúce z výskumu patria: Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že konzumácia kávy spôsobuje feflux žalúdočných štiav. V skutočnosti patrí medzi najčastejšie príčiny refluxu konzumácia pikantných alebo mastných potravín a prejedanie sa. (1,2,3,4)

Jedna štúdia zistila, že až 38% ľudí si myslí, že káva je príčinou zlého trávenia (dyspepsie 5). Neboli však nájdené žiadne súvislosti medzi pitím kávy a touto myšlienkou. (6,7,8,9)

Nedávny výskum naznačuje, že káva nemusí viesť k dehydratácii a môže prispieť k dennému príjmu tekutín. (10)

Kávu si budú môcť vychutnať aj tí, ktorí trpia poruchami ako IBS, Crohnova choroba, kolitída a vredy, pretože neexistuje žiadny náznak, že káva ovplyvňuje tieto ochorenia. Dr. Patricia MacNair, praktická lekárka z Royal Surrey County Hospital UK, konštatovala, že „približne 1 až 3 dospelé osoby v Európskej únii (viac ako 150 miliónov ľudí) sú ovplyvnené zažívacími zdravotnými problémami, ako je dyspepsia, IBS alebo zápcha. Mnohí z mojich pacientov so zažívacími ťažkosťami sa ma pýtajú, či je konzumácia kávy pre nich problém a či by mali vylúčiť kávu z ich stravy. Je pravda, že niektorí jedinci, ktorí trpia problémami so zažívacím traktom sa takto môžu rozhodnúť. Z výskumu, ktorý je momentálne k dispozícii, však vyplýva, že neexistuje žiadny dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou kávy a žalúdočnými zdravotnými problémami. "

Zdroje:

1. Bolin T.D. et al. (2000) Esophagogastroduodenal Diseases and Pathophysiology, Heartburn: Community perceptions. J Gastroenterol Hepatol, 15:35-39.

2. Kaltenbach T. et al. (2006) Review: sparse evidence supports lifestyle modifications for reducing symptoms of gastroesophageal reflux disease. Arch Intern Med, 166:965-971.

3. Kim J. et al. (2013) Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a meta-analysis, Diseases of the Esophagus, 27(4):311-317.

4. Boekema P.J. et al. (1999b) Effect of coffee on gastroesophageal reflux in patients with reflux disease and healthy controls. Eur J Gastroenterol Hepatol, 11: 1271-1276.

5. Boekema P.J. et al. (2001) Functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with common stimulants. Neth J Med, 59(1): 23-30.

6. Boekema P.J. et al. (1999a) Chapter 4: Prevalence of functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with use of alcohol, coffee and smoking. Coffee and upper gastrointestinal motor and sensory functions, Zeist (the Netherlands).

7. Haug T.T. et al. (1995) What Are the Real Problems for Patients with Functional Dyspepsia? Scan J Gastroenterol, 30(2):97-100.

8. Nandurkar S. et al. (1998) Dyspepsia in the community is linked to smoking and aspirin use but not to Helicobacter pylori infection. Arch Intern Med, 158(13):1427-1433.

9. Moayyedi P. et al. (2000) The Proportion of Upper Gastrointestinal Symptoms in the community Associated With Helicobacter pylori, Lifestyle Factors, and Nonsteroidal Anti-inflammatory Drugs. Am J Gastroenterol, 95(6):1448-1455.

10. Killer S. C. et al. (2014) No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS ONE, 9(1): e84154.

www.coffeeandhealth.org




Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page