top of page

Príchute kávy ako ich nepoznáme

Mnohým z nás sa ochutené kávy môžu zdať ako relatívne nový nápad. Ale nie je to tak, pretože sú tu s nami už niekoľko storočí. Ich pôvod a výroba má korene v histórii, tradícii a legende, pričom ich výrazný vzostup nastal v 90. rokoch minulého storočia z dôvodu zvýšeného záujmu o exotické kávové príchute. Na druhej strane len málo ľudí vie, že majú viac ako pochybný začiatok.


V minulosti bola príchuť používaná na zamaskovanie horkej chuti kávy spôsobenej nízkou kvalitou kávových zŕn od neserióznych dodávateľov. Moderná, dnešná verzia ochutenej kávy má len málo spoločného so svojimi predchodcami. V súčasnosti sa príchute používajú na doplnenie a zintenzívnenie chuti kávy. Výroba aromatickej kávy je v menšej miere umením a vedou súčasne. Priemerné kávové zrno má viac ako 800 rôznych zlúčenín, ktoré prispievajú k jeho komplexnej chuti. Výrobcovia takejto kávy sa spoliehajú najmä na kávové zrná odrody Arabica z rôznych regiónov pre ich vysokú kvalitu, sviežosť a jemnosť. Naproti tomu tvrdšie kávové zrná Robusta využívajú najmä v mnohých komerčných a instantných kávach. Vysoko kvalitné zrná sa pestujú v Kolumbii, Mexiku, Kostarike a Guatemale.


Celý proces výroby ochutenej kávy začína v špeciálnom laboratóriu použitím rôznych prírodných a syntetických zložiek. Každý výrobca má svoju receptúru, ktorú si starostlivo stráži. Je veľmi zaujímavé, že jediná príchuť kávy môže vyžadovať až 80 rôznych ingrediencií na docielenie jedinečnej a originálnej chuti. Rovnako dôležité je aj jej jemné vyvažovanie, aby vo finálnom produkte neprevážila prírodná chuť kávových zŕn, ale požadovaná.


Vytvorená príchuť sa následne zriedi rozpúšťadlom ako je voda, alkohol alebo aj rastlinný olej. Toto rozpúšťadlo navyše zanecháva charakteristický lesk na ochutených kávových zrnách. Tieto oleje sú veľmi koncentrované, preto je potrebné a dôležité ich zriedenie pre ľahšie spracovanie v samotnej fáze aromatizácie.


Opražené kávové zrná sa nechajú vychladiť a následne sa pridáva aróma. Ak ju použijeme v tekutej forme, tak približne 1 až 1,5 kg príchute pripadá prostredníctvom rozprašovača na 100 kg kávových zŕn. V prípade, ak ochutená káva má byť predávaná ako mletá, tak výrobca môže zvoliť suchú verziu namiesto tekutého spreja. Ak nie, potom je potrebné kávovú zmes vysušiť ešte predtým ako bude zabalená.


Všetky nové nápady sú vždy dôkladne testované a preskúmané. Firmy investujú nemalé peniaze, pretože si môžu byť jednou vecou istí, že ochutené kávy tu budú vždy a dopyt po nich bude aj naďalej vysoký. Rovnako so súčasnými vyspelými technológiami môžu vyrobiť akúkoľvek kávovú príchuť, akú si len dokážeme predstaviť.


Niektoré druhy príchutí


Pikantné – káva aromatická s exotickými tónmi škorice, korenia a klinčekov. Väčšina pochádza z Ďalekého východu alebo z Indie.

Sladké – káva sladká, ktorá nemá nič spoločné s pridaným cukrom. Sú jemné s náznakom karamelu alebo určitého druhu ovocia.

Čokoládové – jemná a aromatická káva s chuťou vanilky alebo mierne horká, pripomínajúca horkú čokoládu. Pre krémovejšiu chuť je treba pridať mlieko.

Ovocné – mierne sladká chuť s nádychom ovocia ako zeleného jablka, citrusov a bobúľ. Všeobecne platí, že ovocné kávy sú osviežujúce.

Orechové – čistá, svieža chuť novo vylúpaných orechov. Niektoré môžu mať miernu chuť mandlí, iné sladšiu chuť vlašských orechov.

Zdroje: www.coffee.org, www.madehow.com, www.waitrose.com


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page