top of page

Povesti a legendy o káve


O tom, kedy a kým bola káva objavená existuje mnoho rôznych legiend a povestí. Najstaršou z nich je legenda z 9. storočia o tancujúcich kozách, ktoré patrili etiópskemu pastierovi menom Kaldi. Ten počas ich pasenia nemohol prísť na to, prečo sú zrazu také nadmieru rozjarené a veselé. Zmetený a zároveň aj zvedavý sa rozhodol vysledovať, čo sa s nimi deje. Zistil, že jeho kozy objavili neznámy krík s jasne červenými plodmi. Na jeho prekvapenie po ich konzumácii zvieratá pobehovali, skákali a tancovali na zadných nohách. Najskôr sa o ne strachoval a myslel si, že sú začarované. Po strate účinku, keď videl, že im nič nie je, rozhodol sa bobule ochutnať sám. Po chvíli začal Kaldi celý natešený a plný energie tancovať spolu s jeho kozami. Objavil tak povzbudzujúce účinky týchto plodov a začal ich pravidelne konzumovať. Časom sa s tým rozhodol zdôveriť opátovi z neďalekého kláštora. Ten mu najskôr neveril a plody hodil do ohňa. Vôňa, ktorá sa tým z nich uvoľnila, ho presvedčila to skúsiť. Popraskané ich vybral z ohňa a pokúsil sa ich pripraviť v horúcej vode. Na jeho prekvapenie pocítil aj on stimulačné a povzbudivé účinky nápoja. Odvtedy opát rozšíril tento kávový nápoj medzi mníchov v kláštore. Vďaka nemu sa začali viac koncentrovať na dlhé modlitby. Čoskoro sa magické schopnosti červených bobúľ ako liečba únavy a negatívnej nálady rozšírili po celej Etiópii.


Ďalšou povesťou je povesť o šejkovi Bensaidovi, ktorý sa okolo roku 1454 zoznámil s pozitívnymi účinkami kávy počas svojich ciest po Etiópii. Po návrate domov do mesta Aden v Jemene vážne ochorel. Keď si už nevedel rady, poslal po zázračné bobule do Etiópie v nádeji, že sa mu uľaví. Po ich pravidelnom užívaní sa nielenže uzdravil, ale dokonca schválil pitie kávy pred nočnými modlitbami a náboženskými cvičeniami.


Existuje aj povesť o Mohamedovi, ktorý v dôsledku únavy tvrdo zaspal a tak nebol schopný vykonať svoje povinnosti. Na pomoc mu prišiel archanjel Gabriel, ktorý mu podal zvláštny nápoj. Tento nápoj obsahoval práve kávu. Mohamedova sila a energia po vypití nápoja bola obrovská. V povesti sa hovorí, že vďaka tomu zosadil z koňa až štyridsať bojovníkov.


Hlavnou postavou arabskej legendy okolo roku 1258 je lekár a kňaz šejk Omar. Ten sa rozhodne po rade od svojho mŕtveho učiteľa Shadheliho, ktorý sa mu prisnil, vykonávať lekársku prax v Jemene v meste Mocha. Tam po čase vylieči kráľovu krásnu dcéru, do ktorej sa zamiluje. Ona jeho náklonnosť opätuje, ale kráľ s ich láskou nesúhlasí a vyženie ho z mesta na vrch Ousab. Nešťastný a zúfalý zo života vo vyhnanstve volá Omar svojho učiteľa Schadheliho a prosí ho o pomoc. Vzápätí sa mu na kríku s nápadne červenými bobuľami zjaví vták s prekrásnym perím. Omar si z nich v jaskyni urobí odvar a po jeho vypití pocíti zvláštny príval energie. Očarený jeho účinkami ho začne používať aj pri liečbe chorých pacientov. Čoskoro sa zvesti o zázračnom nápoji dostanú aj ku kráľovi. Omara omilostí, prijme ho a na jeho počesť mu postaví chrám. Legenda hovorí, že ho dokonca vyhlásili za svätého.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page