top of page

Aké údaje si treba všímať na obale kávy?


Každý máme svoju obľúbenú značku kávy, či už radšej nakupujeme celozrnnú kávu alebo už pomletú, na trhu máme na výber veľké množstvo značiek kávy a práve tento fakt nám výber neuľahčuje. Je na nás, či dávame prednosť zvučným značkám alebo si radšej pripravíme šálku kávy z miestnej pražiarne.


V článku Dizajnovo najlepšie balenia kávy za rok 2014 sme sa venovali obalom kávy z grafického, dizajnového hľadiska. Dnes sa pozrieme na pár údajov, ktoré by sme si na obale kávy mali všímať.


Použitá surovina

Ak hovoríme o použitej vstupnej surovine, máme na mysli druh a kvalitu kávovníkového zrna. Poznáme základné typy kávovníkov – Arabica a Robusta. Káva Arabica tvorí tri štvrtiny kávy pestovanej po celom svete. Káva odrody Robusta sa vyznačuje „horšou“ chuťou. Jedným z dôvodov je aj fakt, že Robusta obsahuje viac kofeínu v porovnaní s Arabicou. Na jednu stranu to pre niekoho môže byť pozitívna správa, ale na druhej strane kofeín so sebou nesie horkú chuť. Arabica má vo svojom zrne 1,5 % obsah kofeínu, no Robusta má takmer dvojnásobok, 2,7 % obsah kofeínu v zrne. Zakúpiť si tak môžeme jednoodrodovú kávu Robustu alebo Arabicu, ale najčastejšie to však býva správny mix týchto káv.


Praženie

Väčšina kávových odborníkov považuje práve praženie za rozhodujúci faktor o samotnej kvalite a chuti výslednej kávy. Počas praženia sa vytvára charakteristická aróma a chuť kávy. Je známych viac ako 1000 rôznych zložiek arómy kávy. Podľa zmeny podmienok praženia je možné dosiahnuť špecifickú arómu finálneho profilu kávy podľa preferencií zákazníkov. Zelené kávové zrná sa zahrievajú na teplotu medzi 180 °C a 240 °C po dobu až 20 minút. Silnejšie praženie vytvorí tmavšiu farbu a intenzívnejšiu arómu a chuť.


Mletie

Pri kúpe mletej kávy je ďalším dôležitým údajom aj dátum, kedy bola káva pomletá. Neuvádza sa však na baleniach vždy. Ak sa rozhodneme pre kúpu mletej kávy, tak sa odporúča kúpa menšieho balenia, ideálne s možnosťou spätného hermetického uzavretia.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page