top of page

Pomáha káva ženám v práci alebo brzdí mužov?


Podľa štúdie psychológov Bristol Univerzity pitie kávy podporuje výkon žien pri zvládaní stresových situácií. Na druhej strane má však na mužov opačný účinok. Tí, sa už po vypití niekoľkých šálok kávy stávajú menej sebavedomí a zároveň im trvá dlhší čas dokončiť danú úlohu.


Základom štúdie bolo zistiť, ako na človeka, ktorý je pod tlakom, pôsobí väčšie množstvo kávy. Zo 64 mužov a žien vytvorili páry rovnakého pohlavia. Každá z týchto dvojíc dostala rovnaký počet úloh. Išlo o rôzne hlavolamy, hádanky, pamäťové úlohy, na ktorých riešení mali spolupracovať.


Aby vyvolali, či zvýšili u nich stres, bolo im povedané, že riešenia týchto úloh musia verejne odprezentovať. Počas experimentu bola niektorým dvojiciam poskytnutá káva s obsahom kofeínu, iným bez.


Vedci zistili, že schopnosť mužov pracovať pod tlakom, po vypití väčšieho množstva kávy, bola vo veľkej miere narušená. V priemere im riešenie hlavolamov trvalo o 20 sekúnd dlhšie, ako u mužských dvojíc, ktoré mali kávu bez kofeínu. Na druhej strane ženy, ktoré dostali kávu obsahujúcu kofeín, dokončili túto úlohu o 100 sekúnd rýchlejšie.

Vedci uviedli, že kľúčom týchto účinkov kávy na pohlavie je odlišný spôsob, akým muži a ženy reagujú na stres. Muži majú sklon vykazovať správanie "boj alebo útek", zatiaľ čo ženy sú viac naklonené k spolupráci na riešení daného problému, čo psychológovia nazývajú "tendenciou sa spriateliť".

V záverečnej správe vedci neodporúčajú neobmedzené dávky kávy na mužských pracovných stretnutiach. „Mohli by nechtiac sabotovať partnerstvá nadviazané z dôvodu riešenia stresových situácií,“ píše sa v správe.

Čo si o tom myslíte vy? Mali by ženy vymeniť svoje bylinkové čaje za viac kávy, ak sa chcú v práci dostať pred svojich mužských kolegov?


Zdroj: www.telegraph.co.uk

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page