top of page

11 vecí, ktoré by ste mali vedieť o káve + 1 bonbónik


1. Môžete si zaplávať v káve v kúpeľoch v Japonsku


Japonské The Yunessun spa resort v Hakone, to sú špeciálne kúpele, ktoré umožňujú zákazníkom kúpať sa v rôznych tekutinách, ako je víno, čokoláda, zelený čaj, saké, ale aj káva. Vstupné je 2800 jenov, čo je asi 20 EUR. Za zaplávanie si v našej obľúbenej tekutine to predsa stojí, nie?


2. Európania pôvodne kávu nazývali „Arabské víno“


Slovo káva pochádza pôvodne z arabského "qahhwat al-bun" alebo v preklade „víno z bôbu“. Táto fráza sa neskôr zmenila na "qahwah", v Turecku „kahveh“, neskôr prišlo „koffie“ do Holandska a „caffe“ do Talianska.


3. Najdlhšie žijúce mačky pili kávu každý deň

Najstaršie žijúca mačka Creme Puff zomrela v roku 2005 a dožila sa 38 rokov. Creme Puff žila so svojím majiteľom Jake Perry v Austine v Texase. Každé ráno jej doprial kávu a okrem iného ju kŕmil aj slaninou, špargľou, vajcami a brokolicou. To však nebol jeho jediný rekordér. Rovnaký jedálniček mala aj jeho mačka Rexs Allen, ktorá sa dožila 34 rokov.


4. Tanierik na ochladenie kávy?

Určite poznáte populárny príbeh, kedy sa rozpráva George Washington a Thomas Jefferson: "Prečo si práve nalial tú kávu do svojho tanierika pred vypitím?" Spýtal sa Washington. "Chcem ju ochladiť. Moje hrdlo nie je vyrobené z mosadze", povedal Jefferson.

Tanierik má oveľa väčšiu plochu a je plytkejší ako šálka. Káva sa tak v ňom rýchlejšie ochladí.


5. Podľa legendy stačil jediný dúšok kávy na presvedčenie pápeža, že káva nie je diablovo dielo

Niektorí fanatici považovali kávu za nápoj diabla a žiadali pápeža, aby ju zakázal. Po jednom dúšku pápež údajne zvolal: „Tento nápoj je tak vynikajúci, že by bolo hriechom nepiť ho. Poďme poraziť Satana požehnaným nápojom, ktorý neobsahuje nič škodlivé pre kresťana.“

Či je tento príbeh od F. Hayesa pravdivý alebo nie, určite by to bol hriech, nezdieľať ho.


6. Turecko: Žiadna káva = rozvod V minulosti v Turecku staré známe "až kým nás smrť nerozdelí“ neplatilo. Ak manžel neponúkol svojej žene kávu, tak to bol dôvod k rozvodu. Našťastie tento zvyk už dnes nie je praktizovaný.


7. V New Yorku sa vypije asi 7 krát toľko kávy ako vo zvyšku sveta Ako sa hovorí, New York je mesto, ktoré nikdy nespí... to je teda možno ten dôvod, prečo toľko kávy? Špekuluje sa, že enormná spotreba kávy súvisí s hustotou obyvateľstva. Vzhľadom k tomu, že New York je nabité mesto, kaviarne sú na každom rohu.


8. Prvá webová kamera bola vynájdená pre sledovanie zostatku kávy na Univerzite v Cambridge Znie to zvláštne, ale od roku 1991 do roku 2001, webová kamera sledovala výšku „hladiny“ kávy v kanvici obyvateľov univerzitného oddelenia informatiky. Len si to predstavte: kanvica je prázdna a vidí to každý na svojich počítačoch. Nikto teda nechce byť ten, kto má vstať a pripraviť čerstvú kanvicu kávy.


9. Káva môže nahradiť fosílne palivá Kávové zrná sú horľavé a vedci sa domnievajú, že kávové zrná by mohli nahradiť fosílne palivá. Britskí inžinieri vytvorili v roku 2011 vozidlo, ktoré beží na kávové zrná a (ne)čuduj sa, zlomilo rekord ako najrýchlejšie auto na pohon na ekologické palivá. Čiže jedného dňa už nielen nás všetkých budú poháňať kávové zrná, ale aj naše autá! Káva, sme na teba hrdí!


10. Káva bola pôvodne potravina, nie nápoj Prvé africké kmene si nepripravovali kávu, ako ju poznáme dnes. Tie si vyrábali tzv. energetické gule zmiešaním kávových zŕn s tukom pre rýchlu energetickú podporu. Energetické gule plné tuku, to neznie tak dobre ako orieškové kapučínko.


11. U ľudí, ktorí pijú primerané množstvo kávy je menšia pravdepodobnosť rozvoja Alzheimerovej choroby a demencie v starobe Mimochodom "primerané množstvo" je definované niekde medzi troma až piatimi šálkami kávy za deň. Taktiež ľudia, ktorí pijú kávu pred ich tréningom si lepšie zacvičia a dostanú zo seba viac.


Bonbónik :)


Legenda hovorí: Káva bola objavená etiópskymi pastiermi, teda ich tancujúcimi kozami

Ako presne kozy tancujú? To asi riešiť nebudeme, ale v každom prípade, sme vďační za prínos týchto anonymných, možno vymyslených kôz z 9. storočia. Boh žehnaj tancujúce kozy za to, že nám dali objav, ktorý je doslova lepší ako každý iný v dejinách sveta. Takže odteraz, keď si každý deň spravíte svoju porciu kávy, spomeňte si na etiópsky kozy.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page