top of page

Darovali by ste kávu?


Z Neapola sa do sveta rozšírila krásna myšlienka. Vzišla krátko po druhej svetovej vojne, kedy krajinu sužovala chudoba a zároveň ako prejav úcty k vojnovým veteránom. Myšlienka bola krásna, darovať kávu tým, ktorí si ju sami kúpiť nevedia. Prešlo niekoľko rokov a tento „akt charity“ sa postupne presunul aj do ostatných krajín sveta. Dnes sa s „odloženou kávou“ môžeme stretnúť aj v ostatných krajinách Európy ako napríklad v Nemecku, Belgicku, Maďarsku, Francúzsku, Írsku, ale aj v Spojených štátoch, v Číne aj v Austrálii. Veľký význam pre šírenie tzv. odloženej kávy zohráva aj internet a sociálne siete, kde vznikajú rôzne skupiny pre podporu tohto netradičného skutku.


Suspended coffee, caffe sospesso alebo caffe pagato, rôzne názvy, myšlienka rovnaká. Princíp, na ktorom odložená káva funguje je jednoduchý. Namiesto jednej kávy si môžete objednať dve – jednu vašu obľúbenú kávu a jednu „suspended coffee“. Zaplatíte za obe, ale jedna káva zostane „odložená“ pre niekoho, kto si ju dovoliť nemôže. Obsluha v kaviarni ju potom pripraví pre prvého, kto o ňu požiada.


Ako sme na tom s odloženou kávou na Slovensku? Pozitívne je, že prvé kaviarenské lastovičky podporujúce takýto spôsob platenia kávy vopred pre niekoho iného sa postupne udomácňujú aj u nás. Chce to však čas a ochotu pomôcť druhým. Nebáť sa, že „odložené kávy“ prinesú do kaviarní ľudí, ktorí svojím zovňajškom budú obťažovať ostatných hostí. Táto myšlienka je určená pre ľudí, ktorí si vďaka aktuálnej životnej situácii kávu dopriať nemôžu. Nie pre ľudí, ktorí sa dlhodobo odmietajú začleniť do spoločnosti.


Chystáte sa na dovolenku do niektorej z krajín, v ktorých pojem suspended coffee už je zaužívaný? Pátrali sme na internete a napríklad na stránke www.coffeesharing.com nájdete nielen zoznam krajín, ale aj zoznam konkrétnych kaviarní a reštaurácií, kde je možné si takúto aktivitu vyskúšať. Určite nám potom dajte vedieť vaše skúsenosti a dojmy.

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page