top of page

Káva a tehotenstvo


Tehotenstvo nie je choroba, ale platia určité pravidlá, ktoré by tehotné ženy mali dodržiavať. Všeobecne platí, že je potrebné prispôsobiť stravu, dbať na dostatočný odpočinok, psychickú vyrovnanosť a rovnako sa tiež vyhýbať alebo aspoň obmedziť určité „zvyky“, napr. aj pitie kávy.


Tehotné ženy často pociťujú závraty spojené s nízkym tlakom, nechutenstvo, zvýšený pocit únavy a spavosť. S pribúdajúcou hmotnosťou, metabolickými a hormonálnymi zmenami strácajú energiu a silu pre každodenné aktivity a je teda bežné, že by si dopriali svoju obvyklú dávku kávy.


Čo hovoria štúdie?

Aktuálne odporúčanie je, že ženy by mali obmedziť svoj ​​denný príjem kofeínu počas tehotenstva. Oficiálne odporúčania v jednotlivých krajinách sa môžu líšiť, ale pohybujú sa zvyčajne v rozmedzí 200 – 300 mg príjmu kofeínu zo všetkých zdrojov (1).

Počas prvých týždňov tehotenstva má spotreba kofeínu tendenciu klesať, s nástupom príznakov, ako je nevoľnosť, vracanie a averzia k vôňam a chutiam (2). Zníženie chuti na kávu je teda pravdepodobne reakciou na vyššie hladiny tehotenských hormónov v ranných fázach tehotenstva.


Pri dennej spotrebe je potrebné zohľadniť konzumáciu aj iných kofeínových nápojov ako len kávy, keďže kofeín obsahuje napríklad aj zelený čaj, sýtené kofeínové nápoje, ale aj čokoláda! Priemerné hodnoty kofeínu vo vybraných nápojoch alebo potravinách si môžete pozrieť TU.


Kofeín by mal byť prijímaný s mierou aj počas dojčenia. Podráždenosť a nespavosť môžu byť príznaky, že dieťa bolo vystavené príliš veľkému množstvu kofeínu.

Odkazy:

1 Committee on Obstetric Practice. (2010) Moderate caffeine consumption during pregnancy. Obstetrics & Gynecology. 116: 467-8.

2 Hatch E.E. et al. (2012) Caffeinated beverage and soda consumption and time to pregnancy. Epidemiology, 23(3):393-401.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page