top of page

6 slávnych géniov, ktorí boli tiež veľkými milovníkmi kávy

Nemôžete sa ani vy pohnúť z domu bez toho, aby ste si ráno dali svoju instantnú kávu, dvojité kapučíno či turka? Neprežili by ste dvojhodinovú schôdzku bez svojho verného espressa? Káva je náš spoločný zvyk, príjemný zvyk, nemôžeme si predsa dovoliť prezívať svoju cestu životom, nie?


Veď aj tí najúspešnejší a najuznávanejší ľudia tejto planéty boli po káve absolútne blázniví. Pozrime sa na ich „kávičkovanie“.


1. Johann Sebastian Bach napísal krátku operu o posadnutosti kávou.

Slávny barokový skladateľ a pianista bol tiež pozoruhodným milovníkom kávy. Spolu so svojím spolupracovníkom básnikom Christianom Friderichom Henrichom prezývaným Picanter humorne otočil zábavnú oslavnú báseň v roku 1732 do ,,Kávovej kantáty“. Táto kantáta zosmiešňovala pobúrenie verejnosti týkajúce sa vzostupu viedenskej kaviarenskej scény. V tejto dobe bola káva považovaná na nebezpečnú spoločenskú neresť.


2. Ludwig van Beethoven si pripravoval šálku kávy presne zo 60 kávových zŕn.

Nemecký skladateľ viedenskej klasiky flámskeho pôvodu a jeden z najvýznamnejších skladateľov v dejinách hudby Ludwig van Beethoven mal veľmi špecifické ranné rituály. Na raňajky si pripravoval kávu pozostávajúcu zo 60 kávových zŕn, ktoré starostlivo a výlučne ručne vyberal do šálky.


3. Benjamin Franklin trávil veľa času v kaviarňach, až sa to stalo ,,klišé“.

B. Franklin bol americký nakladateľ, novinár, autor, filantrop, vedec, diplomat a objaviteľ žijúci v Londýne. Často sa zdržiaval v kaviarni, kde viedol politické stretnutia, hral šach alebo len počúval zaujímavé rozhovory druhých ľudí pri šálke obľúbenej kávy. Dokonca počúval cenné rady od obchodníka s kávou, ktorý Franklinovi predával kávové zrná.


4. O Voltairovi je známe, že vypil denne 40 až 50 šálok kávy.

Voltaire, slávny satirik, autor významného diela ,,Candide“ je jeden z najväčších vášnivých a závislých konzumentov kávy v histórii. Údajne spotreboval 40 až 50 šálok kávy za deň s pridaním čokoládovej zmesi. Žil do svojich osemdesiatich rokov aj napriek tomu, že ho jeho lekár varoval, že by ho jeho milovaná káva mohla zabiť.


5. Søren Kierkegaard pil kávu asi s 30 kockami cukru.

Zaujímavá bola príprava kávy dánskeho filozofa Sørena Kierkegaarda. Do svojej šálky najskôr dal veľké množstvo cukru a potom nalial čiernu kávu pričom čakal pokiaľ sa všetok cukor nerozpustil. Vo svojej zbierke mal tiež 50 druhov rôznych šálok. Z jeho osobných spisov je známy citát ,,V každom prípade ocením kávu“.


6. Theodor Roosevelt vypil litre kávy denne.

Pre 26. amerického prezidenta Theodora Roosevelta bolo typické, že pridával do kávy päť až sedem kúskov cukru. Vypil veľké množstvo kávy denne a kvôli zdraviu prešiel nakoniec na náhradné neenergetické sladidlo sacharín.


Ak by ste sa s niektorým zo spomínaných velikánov stretli, nechali by ste sa pozvať na jeho obľúbenú kávičku?

Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page