top of page

Ako prišlo Cappuccino k svojmu menu


Mnohí ľudia považujú ich cappuccino za „ranného spasiteľa“ a dnes sa pozrieme na to, odkiaľ jeho meno pochádza. V taliančine "cappuccino" doslovne znamená "malá čapica, malá kapucňa“. Toto spojenie dokonale popisuje lahodnú „hlavu“ penového mlieka na vrchole espressa, ktoré je základom tohto nápoja.


Slovo vraj údajne našlo inšpiráciu v náboženskom krajčírstve: Typicky hnedý odev s kapucňou na hlave je príznačný pre rád františkánskych mníchov, ktorý bol založený na začiatku 16. storočia a dostali prezývku Capuchin monks (Kapucínski mnísi) alebo „Cappuccini“ v taliančine.


Populárny je tiež príbeh zo 17. storočia, ktorý sa tiež opiera o rád františkánov, a v ktorom vznikol nápad volať nápoj „capuccino“ z toho dôvodu, že farba peny zmiešaná s kávou sa podobala na svetlo hnedú farbu rúcha kapucínskych mníchov. Ale je to iba mestská legenda. Rovnako ako kapucínsky mních Marco d´Aviano, keď si myslel, že ako prvý vymyslel cappuccino. Neexistuje však žiadny záznam, že by vymyslel nejaký druh kávového nápoja. Prvý patent na cappuccino ako ho poznáme dnes bol podaný v roku 1901. Cappuccino do 90. rokov dvadsiateho storočia poznali iba v Európe a v niektorých častiach Severnej Ameriky. Časom si tento nápoj získal obľubu ľudí aj v mnohých iných častiach sveta.


Ak by ste si chceli pripraviť vlastnú porciu 150 ml cappuccina, budete potrebovať:

Káva: 7 g na 1 šálku Podiel espressa: 30 ml Podiel mliečnej peny: 120 ml Teplota pre šľahanie mlieka: 60-65 °C

Najskôr si pripravíme klasické espresso, ktoré doplníme lahodnou penou. Správne pripravená mliečna pena by mala byť prirodzene sladká a v správnej hustote. Pena sa šľahá pomocou trisiek a horúcej pary pri teplote mierne nad 60 °C. Ak budeme penu šľahať príliš dlho, tak pena už nebude tak sladká a začnú sa nám objavovať veľké bublinky. Na tvorbu peny sa neodporúča používať plnotučné mlieko, ktoré zatieni chuť kávy. Rovnako by mlieko pred šľahaním malo byť studené, pena tak vydrží dlhšie. Správne by pena mala vydržať po celú dobu pitia kávy. Vo finále môžeme penu posypať kakaom, škoricou alebo čokoládou.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page