top of page

Le Procope – najstaršia kaviareň na svete

Na ľavom brehu Seiny v Paríži môžete nájsť veľa historicky zaujímavých kaviarní, kde si okrem dobrej kávy môžete vychutnať aj atmosféru tohto krásneho mesta. Jednou z nich je aj kaviareň s názvom Le Procope, o ktorej sa tvrdí, že je najstaršou kaviarňou na svete.


Kaviareň sa nachádza na Rue de l´Ancienne Comédie, ktorá sa v období jej vzniku nazývala Rue de Saint – Germain. Bola založená v roku 1686 palermským šlachticom Francescom Procopiom dei Coltellim. Vďaka tesnej blízkosti starého divadla Comédie – Française a vynikajúcej kvalite svojich nápojov popularita kaviarne vzrástla. V krátkom čase sa stala miestom, kde sa stretávali významní politici mesta, herci z divadla Comédie – Française, no predovšetkým významné osobnosti z filozofických a literárnych kruhov.

Prvá literárna kaviareň

Viac ako na dve storočia sa kaviareň stala frekventovaným a najmä preferovaným miestom pre každého, kto niečo znamenal vo svete umenia a politiky. Navštevovali ju aj tí, ktorí sa usilovali niekým významným stať. Jej patrónmi a stálymi návštevníkmi boli osobnosti francúzskej literárnej elity ako La Fontaine, Voltaire, Rousseau, Beaumarchais, Balzac, Verlaine alebo Hugo.


V 18. storočí sa Paríž stal centrom nového umeleckého hnutia a srdce romantizmu a práve vtedy sa kaviareň Le Procope stala pravdepodobne jedným z miest, kde o novom umeleckom smere diskutovali a filozofovali Diderot, Voltaire d'Alembert a Benjamin Franklin.


Miesto stretnutia v období revolúcie

História kaviarne Le Procope je úzko spojená s filozofickým smerom osvietenstvom, ktoré práve v 18. storočí vrcholí a vyúsťuje do Francúzskej revolúcie v roku 1789. Počas nej Robespierre, Danton a Marat používali kaviareň na stretnutia. Traduje sa, že i mladý poručík Napoleon Bonaparte tu bol návštevníkom a nechal v tomto období v kaviarni svoj klobúk ako zálohu, zatiaľ čo šiel hľadať peniaze na zaplatenie svojho účtu.


Le Procope bola renovovaná v roku 1989 a udržuje si štýl 18. storočia dodnes. Pre hostí sú k dispozícii dve poschodia. Prízemie je zariadené v červenej a zlatej farbe s vykladanou dlažbou, s krásnymi sklenenými lustrami a s knižnicou plnou historických kníh. Na poschodí sa nachádzajú zrkadlá s množstvom olejomalieb. Neodmysliteľnou súčasťou kaviarne je aj busta s podobizňou Voltaira, ktorá poskytuje odkaz na jej slávnu minulosť.


Aj v súčasnosti kaviareň stále priťahuje rôznorodú klientelu spisovateľov, novinárov, univerzitných profesorov, podnikateľov i turistov. Ponuka kaviarne je určite zaujímavá a ceny prijateľné, no historická atmosféra miesta je rozhodne na nezaplatenie. Takže, ak sa chystáte navštíviť Paríž, určite si nenechajte ujsť túto históriou dýchajúcu kaviareň.


Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page