top of page

Ochutnávači kávy - „the cuppers“

Stať sa ochutnávačom kávy a tým zisťovať jej kvalitu nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Iste, máte radi kávu, ste schopní urobiť rozumné poznámky o tom, ktorá káva sa vám páči a prečo, ale je potrebné si uvedomiť, že degustácia kávy je profesia, ktorá si vyžaduje jemnú paletu chutí, skvelé chuťové poháriky, dobré znalosti o káve a jej príprave. V súčasnosti je bežné, že exportér či importér, pražiareň alebo kaviareň majú vlastné degustačné laboratórium alebo minimálne miesto, kde sa „cupping“ kávy odohráva.


Možno vás teraz napadlo, že je to podobné ako pri ochutnávke skvelých vín, no je to oveľa viac, než len samotné pitie kávy. V prvom rade si to vyžaduje odobratie vzoriek z každej šarže pražených káv, samotné praženie, ladenie jednotlivých zmesí, zodpovednú prípravu, ale aj nákup rôznych druhov káv v menších množstvách, čo je aj finančne dosť náročné.


Budúci kávoví ochutnávači získavajú skúsenosti a znalosti pod vedením profesionálnych degustátorov. Ak máte o túto prácu skutočný záujem, pozrite si Medzinárodný inštitút ochutnávačov kávy „Internacional institute of Coffee Tasters“. Ide o neziskovú organizáciu, ktorá sa zaoberá degustáciou kávy a ponúka rôzne kurzy a školenia týkajúce sa tejto tematiky. Inštitút pomohol už vyše 6 000 ľuďom po celom svete stať sa profesionálnymi ochutnávačmi kávy. Náplňou práce inštitútu je aj dohľad nad dokonalým vývojom a organizáciu rôznych podujatí, pričom je majiteľom certifikátu týkajúceho sa programu talianskych Espresso špecialistov „Certified Italia Espresso“. Teda, ak chcete byť dobrým a vyhľadávaným degustátorom kávy pohybujúcim sa na úrovni „Professional Master of Coffee“, môže byť tento kurz pre vás tým pravým. Kurz zahŕňa všetko od výroby a ochutnávky produktov, čím chcú rovnako zabezpečiť, aby zákazníci mali maximálny pôžitok z chuti.


Ak „trpíte“ láskou ku káve, milujete všetky odtiene kávy a nerobilo by vám problém ochutnať okolo 300 šálok kávy denne, tak máte predpoklad stať sa dobrým ochutnávačom kávy.



Sledujte nás na Facebooku
  • Facebook Basic Square
Najčítanejšie články
bottom of page